Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei (II)

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

(continuare din numărul trecut)

Era într-o zi senină de martie din anul 1576. Mii de bărci și corăbii cu pânze se legănau pe valurile golfului. La țărm stătea un popor numeros care privea cum se îmbarcau trupele. Soarele strălucea în vârfurile metalice ale lăncilor și sclipea pe coifurile fantastice ale comandanților. Se auzeau voci aspre de comandă: săbiile zăngăneau lovindu-se de platoșele de bronz, când cete peste cete de înarmați săreau în bărcile clătinate de ape și se depărtau de mal în strigătele barcagiilor:

- Midsu-no-Kami! Midsu-no-Kami! (Dumnezeul apelor).

Ceva mai departe de îmbulzeala privitorilor stătea un bătrân îmbrăcat simplu, la umbra unui chiparos secular și cioturos, ce-și întindea crengile de un verde închis peste grădina regală. Locul unde s-a așezat nu împiedica privirea să zboare peste capetele mulțimii atât asupra golfului și a corăbiilor cât și asupra drumului ce ducea de la țărm la poarta cea mai apropiată a castelului. E drept că aceasta nu folosea la nimic sărmanului bătrân, pentru că el era orb; însă băiatul, care îl însoțea, privea cu nesaț la scena plină de viață și de culori ce se desfășura acolo. Când barcagiii au cerut cu glas tare ocrotirea zeului mării, băiatul i-a spus bătrânului:

- Auzi, tată? Ei strigă la Midsu-no-Kami. Cum pot face ei aceasta, de vreme ce regele lor a primit ieri sfântul Botez?

- E adevărat că regele de Tosa a devenit creștin, a răspuns orbul, și nădăjduiesc că va face cinste numelui său de Paul, dar de aici nu înseamnă că și supușii lui sunt creștini, și cu greu ar putea el să-i oblige să renunțe la zeii lor. Pe lângă aceasta, războinicii aceia nici nu sunt supușii lui; ei sunt războinicii regelui nostru Sivan, care doar i-a dat cumnatului său ca să recucerească cu ajutorul lor țara sa, din care i-a alungat trădătorul de Josagami. Trebuie să te rogi, Francisc, ca Dumnezeu să-i dea înapoi acestui rege țara lui, căci el s-a convertit cel dintâi la Isus Cristos; aceasta ar fi un mare câștig pentru religia adevărată.

- Desigur că mă rog pentru acest lucru, tată, a răspuns băiatul. Dar mai mult mă rog ca regele nostru, care cunoaște prea bine adevărul religiei noastre și e convins de minciunile bonzilor, să se facă în sfârșit creștin. El a permis fiului său, bunului nostru prinț Sebastian, să primească Botezul în public; el și-a pus trupele sale la dispoziția cumnatului său creștin, regele surghiunit din Tosa; cu pr. Cabral și ceilalți preoți e prietenos, ce-l mai oprește să devină un copil al lui Dumnezeu?

- Nu uita, fiule, a fi credincios este un dar al lui Dumnezeu, și mă tem că Sivan a pierdut acest dar, a spus orbul, și o seriozitate adâncă s-a lăsat peste trăsăturile lui blânde. Eu eram de față când marele vestitor al evangheliei, după biruința-i strălucită asupra bonzilor, l-a îndemnat pe tânărul rege să urmeze chemarea harului ce răsuna atunci cu tărie în inima lui. Nu știi că Mântuitorul a spus către Ierusalim: "O de ai fi cunoscut cele ce îți sunt spre mântuire, și anume în această zi a ta?" Ierusalimul a lăsat să treacă ziua harului și nu s-a folosit de ea și de aceea a fost distrus: tare mă tem să nu pățească și Sivan la fel. Un singur lucru îmi dă speranță: el a ținut conștiincios cuvântul ce l-a dat sfântului Francisc la despărțire, și în timpul acestor 25 de ani ne-a ocrotit mereu.

- Este mereu prietenos cu misionarii, le-a construit casa și le-a dăruit grădina frumoasă, iar nouă ne-a construit bisericuța, a spus Francisc. Eu cred că el ar fi de mult creștin, dacă nu ar fi regina cea rea.

- Francisc, l-a dojenit orbul.

- Și oare nu este rea? a răspuns băiatul. Nu îi urăște ea pe creștini? Nu ne-ar surghiuni pe toți sau nu ne-ar arde împreună cu bunii preoți și cu bisericuța noastră dacă i-ar sta în putere? Nu te supăra, tată, dar de când pr. Monti ne-a istorisit despre Izabela cea rea, noi băieții o numim numai Izabela cea rea. Mi-e teamă că ea va vărsa veninul urii sale și în inima nobilului Sikatora, care a trecut ieri așa de mândru pe lângă noi, pe când altădată saluta așa prietenos. Dar ascultă, tată, cum răsună tobele și fluierele de pe corabia cea mare! Acum ancorează pe catarg un drapel uriaș; e albastru deschis și stă scris ceva pe el cu litere mari, stai să pot citi: Kisiu-Sossin (zeul cel mai mare al apelor). Iar acum înalță și un steag alb; pe el scrie: Taira-ka (pace). De ce fac aceasta dacă merg la război?

- Prin aceasta vor să ceară de la zeul apelor timp liniștit pentru a putea trece dincolo, a spus orbul. Acum vor așeza la catargul principal al corabiei amiralului un altar și îl vor împodobi cu tufari verzi de bambus și vor pune deasupra ca jertfă pâine și pește, orez și saki (rachiu din orez). Probabil că îl vor îndemna și pe rege să ia parte la această ceremonie, și el va trebui să arate acum că promisiunea făcută ieri la Botez nu a fost în zadar.

- Ei vin, vin! a strigat băiatul, tocmai ce ies pe poartă. Cum sclipesc armurile în bătaia soarelui! Acolo pășește regele Paul alături de regele nostru; în urma lor merge prințul Sebastian cu nepotul reginei! Acum regele Paul vine spre noi, o cruce, o cruce de aur strălucește pe coiful lui - o, tată, de-ai putea să o vezi! Ei se apropie; pune-te în genunchi; garda regească și tot poporul îngenunchează când trec ei. (va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat