Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial

Acum o sută de ani, Primul Război Mondial era în plină desfășurare. Acesta a început la 28 iulie 1914 și s-a terminat la 11 noiembrie 1918. România a participat efectiv în acest război ca țară beligerantă de partea Antantei în perioadele 27 august 1916 - 27 noiembrie 1917 și 9 noiembrie 1918 - 11 noiembrie 1918. Ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova? În câteva articole, pe baza documentelor găsite, ne propunem să răspundem la această întrebare.

La 2 ianuarie 1917, Uldedric Cipolloni, administrator apostolic al Diecezei de Iași, scrie părintelui procurator despre unele consecințe ale războiului. Mulți preoți, nefiind considerați români, erau arestați. Printre ei se afla: Pr. Petru Neumann, paroh de Valea Seacă, pr. Iacint Bock, vicar la Bacău, și pr. Carol Rist, paroh de Văleni. Alți preoți fuseseră eliberați. Părintele Grațian Carpati, paroh de Săbăoani, acum era liber și era la Iași cu administratorul apostolic. Pr. Diomede Ulivi, paroh de Pustiana, se afla în lagărul de concentrare. Despre alții nu știe nimic: pr. Monaldus Baglietti, paroh de Focșani, și pr. Paul Mosel, paroh de Bacău. Superiorul diecezei din acele vremuri notează:

"Pr. Petru Neumann, pr. Iacint Bock sunt în carcera din Bacău împreună cu un preot secular; pentru ei nu am putut încă să fac să fie internați în parohia din Bacău, cum am obținut pentru 10 ecleziastici din Arhidieceza de București, internați acum în casa noastră parohială din Huși sub responsabilitatea părintelui Raffaeli. Inutil, acum nu te ascultă nimeni; o asemenea dezordine există încât te sperie. Imaginați-vă, de trei luni și jumătate lucrez împreună cu baronul Fasciotti pentru a-l elibera din lagărul de concentrare pe pr. Diomede Ulivi, luat pe nedrept la declararea războiului, pentru că e italian, chiar dacă, după declarațiile acelorași autorități, nu au găsit nimic în dreptul lui: cu toate acestea nu există nicio posibilitate de a-l putea elibera: am apelat la ministrul de Interne, la ministrul de Externe, la ministrul de Război, la rege, nimic! Acum am apelat la șeful Statului Major, care este și șeful suprem al armatei; dar deși a telegrafiat ordinul de eliberare imediată a pr. Ulivi, nimeni nu-l duce la împlinire, pentru că de 21 de zile este dat acest ordin și pr. Ulivi nu se vede; ne agităm, scriem, dar în zadar! Ca atare nu aștept decât intervenția Sfântului Părinte pentru toți preoții noștri; scrisoarea pe care am scris-o Sfântului Părinte, cu siguranță a ajuns.

Situația militară de aici pentru moment s-a îmbunătățit, iar pregătirile febrile din ultimele zile pentru plecarea în Rusia a Guvernului, a ambasadelor și a întregii Românii oficiale, au fost suspendate. Galați-ul, deși a fost puternic bombardat, nemții s-au îndepărtat; la fel și de Brăila. Focșanii a fost luat de nemți și nu mai știu nimic de pr. Baglietti. Nu mai știu nimic nici de pr. Mosel, unde se găsește, dacă este în viață sau este mort; singura speranță că a căzut în mâinile nemților mă mângâie, deoarece, fiind neamț, va fi cu siguranță salvat".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat