Știri externe
Membru de onoare
"Sanctitatea Sa papa Francisc a acceptat propunerea de a fi numit membru de onoare al Academiei Române", a spus într-un interviu acordat Redacției Române Radio Vatican academicianul Cristian Hera, vicepreședinte al Academiei Române, după audiența acordată de papa Francisc prezidiului Academiei Române, miercuri, 8 noiembrie. Sanctitatea Sa a cerut să nu se organizeze o ceremonie festivă, iar însemnele academice să-i fie trimise în Cetatea Vaticanului prin intermediul nunțiaturii apostolice de la București.
Brad la Vatican
Împodobirea bradului dăruit de Arhidieceza de Elk, din Polonia, pentru a fi pus în Piața "Sfântul Petru", va fi realizată de copii din secții de oncologie ale unor spitale din Italia și de copii din zonele sinistrate din Arhidieceza de Spoleto-Norcia. Impunătorul brad roșu, cu o circumferință maximă de circa 10 m la bază, are o înălțime de 28 m.
SRUC 2018
În fiecare an, între 18 și 25 ianuarie, se desfășoară Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, o inițiativă care își are originea într-o propunere ce datează din anul 1908. Tema pentru anul 2018 este "Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere" (Ex 15,6), iar proiectul textelor a fost pregătit de Bisericile din Caraibe.
Evanghelia iubirii
La inițiativa Oficiului Național pentru Pastorația Familiilor, din cadrul Conferinței Episcopilor din Italia, în ziua de 11 noiembrie, la Roma, a avut loc simpozionul "Evanghelia iubirii, între conștiință și normă", dedicat exortației "Amoris laetitia" a papei Francisc. Au participat circa 70 de specialiști în probleme de familie, din mai multe țări, printre care și pr. Felician Tiba. Papa Francisc a avut o intervenție video la începutul lucrărilor, în care a reafirmat că "viitorul Bisericii și al lumii depinde de binele familiei".
O nouă eparhie
În prezența ÎPS Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscop major de Kiev și Halici, a mai multor episcopi, preoți și credincioși ucraineni greco-catolici, la 18 noiembrie, a avut loc Liturghia de întronizare a episcopului Yosafat Moschych în noua Eparhie Greco-Catolică de Cernăuți. Din Dieceza de Iași a participat o delegație formată din 15 persoane, în frunte cu PS Petru Gherghel.
Liturghii în zona Marche
Deoarece, începând cu 28 octombrie, a primit două parohii spre păstorire în Italia, la Montelabbate și Apsella, pr. Alois Fechet va avea posibilitatea de a acorda asistență spirituală și va putea celebra și Liturghia în limba română (într-un loc care se va stabili) pentru românii care sunt în zona Marche: Pesaro, Urbino, Fano, Loretto, Senigallia, San Marino, Osimo, Jesi, Ancona, Rimini, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno. Cei care doresc asistență spirituală în limba română îl pot contacta la adresa: Via Cavour, 2, 61025-Montelabbate (PU), tel. mobil: 0039/3382854375, fix: 0039/0721491322, e-mail: parr.montelabbate@alice.it.
Învățământul catolic
La Ciofliceni, PS Aurel Percă, responsabil al Comisiei pentru Învățământ din cadrul Conferinței Episcopilor din România, a coordonat, în perioada 17-19 noiembrie, întâlnirea națională a responsabililor cu învățământul catolic din diecezele și eparhiile din țară, cu tema: "Învățământul religios-catolic din România: realități și perspective". Dieceza de Iași a fost reprezentată de pr. Petru-Sebastian Tamaș și pr. Anton Săboanu.