Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Crăciunul Cuvântului și al cuvântului

Cine lucrează astăzi cu oamenii își poate da foarte ușor seama că nu mai sunt ca acum treizeci de ani și nici măcar ca acum zece ani. Trăim într-o lume frenetică, mereu în schimbare și aproape lichidă în multele ei aspecte. Nu mai sunt relațiile de altădată bazate pe încredere și ajutor reciproc. Ne salutăm prin telefon sau pe diversele site-uri de socializare. E o continuă goană după a avea, în detrimentul lui a fi. Imaginea a luat locul omului real, așa cum de multe ori a luat și locul lui Dumnezeu. În această societate, din cauza muncii extenuante și a facturilor interminabile, a datoriilor la bănci și la furnizorii de consumabile, omul nu mai contează, iar familia se află și mai mult în derivă.

Zilele trecute i-am propus soției să ieșim împreună la un restaurant. N-o mai făcusem niciodată, de aceea e de înțeles privirea curioasă cu care m-a cercetat, încercând să deslușească motivul.

Muncim de dimineața până seara, ne vedem de multe ori doar spatele, pentru că eu ajung acasă când ea deja doarme și plec înainte ca ea să se trezească. Dialogul nostru, și acela foarte sărac în subiecte, este doar sâmbăta și duminica.

Și pentru că nu eram obișnuiți, în timpul cinei pe care am luat-o la restaurant, evident că mai mult am tăcut și ne-am văzut de mâncare. Ce straniu!

Doi soți, căsătoriți de ceva timp, cu trei copii, având viața înainte, ne-am plafonat deja și nu mai avem ce să ne spunem! Dar oare nu mai avem ce să ne spunem sau nu mai vrem noi să ne spunem? Oare nu cumva fugim unul de celălalt și nu mai vrem să ne ascultăm unul pe altul?

Am meditat mult după acea cină la tăcerea noastră și am ajuns la concluzia că ceva trebuie făcut. Dar ce? Și, mai ales, când? Că muncim și iar muncim... Iar acasă, când în sfârșit nu mai suntem la muncă, trebuie să continuăm munca, să punem la punct ceea ce nu reușim când suntem la serviciu. Când să mai vorbești și când să ne mai dăm un timp și nouă, ca soți? Nu mă întrebați de rugăciunea în comun și nici de Liturghia de duminică împreună cu toată familia! Oboseala acumulată de-a lungul săptămânii așteaptă duminica, așa cum "așteaptă bătrânii pensia..."

Și totuși, o urmă de nostalgie după timpurile în care eram prieteni, logodnici și apoi soți tineri tot mai era. Altfel nu se explică ideea mea de a lua cina împreună la restaurant. Înseamnă că nu era totul pierdut, doar trebuia să revenim asupra noastră, să redimensionăm realitatea pe care o trăiam și lucrurile se puteau schimba. Depindea doar de noi și nu de alții. În consecință, nu munca era de vină, nu facturile și nici împrumutul de la bancă, ci doar noi, noi care am uitat că Dumnezeu a creat timpul pentru noi, că ne-a creat unul pentru celălalt și că ne-a pus alături tocmai pentru a merge prin timp și a ne bucura unul de celălalt.

Vorbesc de o realitate pe care am descoperit-o nu oriunde și oricum, ci lângă ieslea lui Isus, în noaptea de Crăciun, după ce preotul ne-a invitat la dialog, așa cum prin nașterea lui Isus, Cuvântul Tatălui, Dumnezeu intră în dialog cu lumea.

"Dialogați, dragi credincioși, dragi soți - spunea părintele -, doar dialogul alungă suspiciunile și creează relații, doar el îi apropie pe oameni unii de alții și pe ei de Dumnezeu. Dialogul, care poate să fie rugăciune, șoaptă sau cuvânt spus cu blândețe, are menirea să construiască, așa cum și Isus a construit Biserica și împărăția sa prin nașterea în ieslea de la Betleem. Nu vă temeți să dialogați!"

De acolo, de lângă iesle, din noaptea de Crăciun, am reînceput să dialogăm, iar de atunci Crăciunul Cuvântului născut în iesle a devenit Crăciunul cuvântului născut între noi... (Cristian)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat