Fericitul Anton Durcovici în anii Primului Război Mondial
La 15/27 august 1916, zi de duminică, pr. Anton Durcovici s-a deplasat la biserica din Giurgiu, pentru celebrarea Liturghiei. La întoarcerea acasă, în seara aceleiași zile, a fost arestat însă de Siguranța română, din ordinul Guvernului român, și transportat în lagărul de la Frățilești, județul Ialomița. Tânărul preot Anton Durcovici avea la data respectivă vârsta de 28 de ani, precum și o experiență sacerdotală de șase ani, ca profesor, prefect al Seminarului bucureștean și paroh provizoriu la Giurgiu, Buzău și Târgoviște.
A reacționat cu multă demnitate și cu mult calm la aceste întâmplări cauzate de război, cu toate că această primă experiență carcerală avea să-i zdruncine serios sănătatea.
În noiembrie 1916, pe fondul dezastrului militar suferit de Armata Română, pr. Anton Durcovici a fost transferat în Moldova și internat cu statutul de "reținut" la Institutul "Notre Dame de Sion" din Galați.
Șederea sa la Galați a fost descrisă de fericitul Anton Durcovici drept un "exil mai puțin dur", deoarece a avut parte de o internare "mai dulce și mai liniștită". Comparativ cu situația confraților săi preoți bucureșteni, arestați, la rândul lor, în calitate de "cetățeni străini", Anton Durcovici a fost un prizonier privilegiat care s-a bucurat de un permanent ajutor creștin și caritativ.
Chiar și după teribilul bombardament al artileriei germane din 11 octombrie 1917, care i-a pus viața în pericol, pr. Anton Durcovici s-a considerat o persoană privilegiată, pe care Dumnezeu a salvat-o în mod miraculos, arătându-i "o adevărată și particulară asistență paternă". Întâmplările de la Galați vor fi ulterior menționate de tânărul preot în cuprinsul scrisorilor trimise cardinalului Willem van Rossum, la Roma, și povestite în amănunțime în articolul "În umbra aripelor tale", pe care fericitul Anton Durcovici l-a publicat în anul 1921 în revista diecezană "Jugendfreund".
"Cu toții eram convinși - scria fericitul Anton Durcovici - că scăpasem din atâta primejdie numai prin vădita protecție a Celui Atotputernic către care ne rugasem cu încredere în fiecare seară: «Păzește-ne, Doamne, ca pupila ochiului. În umbra aripelor tale ocrotește-ne!»"
La scurt timp după producerea evenimentului, superioara institutului a trimis o relatare Congregației "De Propaganda Fide", din care reiese acțiunea energică și eroică a fericitului Anton Durcovici, pe care îl numește "un înger de devotament".
Înainte de a pleca spre București, la 24 decembrie 1917, fericitul Anton Durcovici a ținut să-i mulțumească, printr-o emoționantă scrisoare, protectorului său din această perioadă, administratorul apostolic de Iași, pr. Ulderic Cipolloni.
Au urmat apoi 42 de zile de carantină și revederea capitalei României, unde constată cu durere în suflet faptul că Seminarul diecezan era închis.
Și-a reluat însă activitatea de profesor la școlile arhiepiscopale "Sfântul Andrei", primind spre administrare în mod provizoriu biserica italiană "Preasfântul Mântuitor" din București.
Încheierea războiului, la 11 noiembrie 1918, avea să coincidă însă cu contractarea de către fericitul Anton Durcovici a teribilei boli - febra tifoidă sau febra "spaniolă", care făcuse milioane de victime în Europa.
Va trece însă cu încredere și peste acest moment din viața sa mult încercată și plină de jertfe.
Dr. Dănuț Doboș