Gramatica vocațională. Amintește-ți!
Nu există viitor fără trecut! Este un adevăr care evidențiază importanța de a readuce în memorie realitățile trăite, mai ales pe acelea care sunt mai semnificative. Ne amintim chipuri, persoane, emoții, locuri, bucurii, tristeți, realizări, nerealizări etc. În mintea și în inima noastră rămân întipărite persoanele care ne-au făcut bine și situațiile care ne-au eliberat de orice fel de apăsare. Viitorul poate fi construit numai în măsura în care facem un "tezaur" din experiențele frumoase ale vieții și ne eliberăm de acelea care ne-au rănit.
Experiența amintirii este prezentă în relatările biblice mai ales ca o reprezentare a lucrărilor minunate ale lui Dumnezeu. Omul este chemat să își amintească de ceea ce a făcut Dumnezeu pentru poporul său. În special sărbătorea Paștelui din Vechiul Testament era un memorial, o reamintire a eliberării realizate de Dumnezeu: "Această zi să vă fie memorial și să o celebrați ca o sărbătoare a Domnului din generație în generațiile voastre: ca hotărâre veșnică să o celebrați!" (Ex 12,14). Moise insistă ca poporul să își amintească de eliberarea din sclavie: "Aduceți-vă aminte de ziua aceasta în care ați ieșit din Egipt, din casa sclaviei; căci cu mână puternică v-a scos Domnul de acolo" (Ex 13,3). În Noul Testament, sfânta Fecioară Maria, în cântarea Magnificat, amintește că Cel Atotputernic "l-a sprijinit pe Israel, slujitorul său, amintindu-și de îndurarea sa", iar Zaharia reafirmă că Dumnezeu "își aduce aminte de legământul său cel sfânt". Instituind Euharistia, Cristos cere ca celebrarea acesteia să fie moment de amintire a jertfei sale: "Faceți aceasta în amintirea mea!"
În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului de anul acesta, papa Francisc le cere tinerilor să nu fie deconectați de trecut, pentru că "istoria noastră personală se inserează într-o lungă urmă, într-un drum comunitar care ne-a precedat de-a lungul secolelor". În această istorie se manifestă prezența lui Dumnezeu, care conduce cu gingășie poporul său. Tinerii răniți de circumstanțele vieții ar dori să "reseteze" propriul trecut, să se folosească de dreptul la uitare. Cu toate acestea, "nu există sfânt fără trecut, nici păcătos fără viitor". Papa Francisc oferă și câteva sugestii pentru a păstra amintirea evenimentelor importante ale vieții. În primul rând, este important ca la sfârșitul fiecărei zile să ne oprim pentru câteva minute ca să ne amintim de momentele frumoase, de provocări, de ceea ce a mers bine și de ceea ce a mers strâmb și să îi fim recunoscători lui Dumnezeu. În al doilea rând, este esențial să cunoaștem bine cuvântul lui Dumnezeu, să îl citim în fiecare zi confruntându-l cu viața voastră, interpretând evenimentele zilnice în lumina a ceea ce Domnul ne spune în Sfintele Scripturi. Acțiunile sale din trecut pot să lumineze viața noastră din prezent. În al treilea rând, să îl preamărim pe Dumnezeu, să cultivăm lauda, să nu ne fixăm numai pe probleme și pe dificultăți.
Scriitorul francez Antoine de Rivarol spunea că "petrecem prima jumătate a vieții amintindu-ne fără să înțelegem și a doua jumătate înțelegând, dar fără să ne mai amintim". Ne este atât de ușor acum să păstrăm informații pe dispozitive de stocare (stick-uri, cd-uri, dvd-uri etc.). Este important ca la vârsta tinereții să "depozităm" bine în sufletul nostru amintirile importante, pentru ca ele să fie o forță pentru a înfrunta prezentul și a construi viitorul. Între aceste amintiri, un loc special trebuie să îl aibă evocarea lucrărilor minunate ale lui Dumnezeu din propria viață: "Aduceți-vă aminte de faptele minunate pe care le-a făcut, de minunile sale!" (Ps 105,5).
Pr. Felix Roca