Referendumul pentru familie. Unde am ajuns?
În pelerinajul meu prin dieceză mă întâlnesc cu multe persoane care întreabă ce se mai știe despre referendumul pentru familie - semn că oamenii sunt interesați să rezolve problema și s-o rezolve până la capăt.
Este vorba de modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constituție - care spune că "familia se întemeiază pe căsătoria liber-consimțită între soți..." - prin schimbarea termenului "soți" cu "un bărbat și o femeie", astfel încât definiția finală să fie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber-consimțită între un bărbat și o femeie..."
De ce era nevoie de o astfel de intervenție? Pentru că astăzi, pe lângă problemele pe care le are în interiorul ei (violența domestică, divorțul, abandonul copiilor, consumul de alcool, emigrarea etc.), familia are mulți dușmani și în afară (propuneri de legi pentru acceptarea căsătoriilor între persoanele de același sex, a uniunilor liber-consimțite, a poligamiei, a poliginiei, a poliandriei, a mariajului cu vizite, a căsătoriei în grup etc.), toți aceștia venind peste ea ca un adevărat uragan, încercând să o distrugă.
România, privind către țările care au acceptat în interiorul lor toate aberațiile antropologice enunțate mai sus cu privire la căsătorie și văzând cum acestea se autodistrug, nefiind fondate pe familia naturală tradițională, printr-o inițiativă populară (cele 3 milioane de semnături strânse deja), discută din ce în ce mai pregnant punerea la adăpost de orice intervenție în privința definiției familiei și a căsătoriei.
Primul pas s-a făcut prin colectarea celor trei milioane de semnături. A urmat decizia 580 / 20 iulie 2016 a Curții Constituționale a României, care a avizat favorabil inițiativa Coaliției pentru Familie. La rândul ei, și Camera Deputaților, la 5 septembrie 2017, a spus "da" acestei modificări, urmând ca Senatul, în calitatea de cameră decizională, să se pronunțe pe aceeași speță. Președintele României este ultimul în ceea ce privește promulgarea legii privind desfășurarea referendumului, imediat după aceea fixându-se și data desfășurării referendumului. Deocamdată inițiativa este blocată în Senat...
Conform legii, pentru ca un referendum să fie valid, trebuie să participe la el cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale, iar aprobarea lui se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.
Din acest punct de vedere, la 11 decembrie 2016 lucrurile stăteau astfel: 18.935.857 alegători; 30% din aceștia înseamnă 5.680.757 alegători, iar 25% din aceștia înseamnă 4.733.965.
Perspectivele ca referendumul pentru familie să fie valid sunt destul de mari, mai ales că oamenii au înțeles, privind la țările care au acceptat în mijlocul lor diferite aberații cu privire la căsătorie, că rezultatul la care se intenționează să se ajungă este distrugerea familiei și, odată cu ea, a tot ceea ce s-a construit până acum: civilizație, cultură, credință etc.
Există însă o capcană! Nu este exclus ca data referendumului să fie fixată undeva în plină iarnă, așa încât, din cauza frigului și poate a zăpezii, participarea la vot să fie una redusă, ceea ce ar duce din start la invalidarea lui.
Indiferent de zi, dată fiind gravitatea problematicii puse în discuție, cred că fiecare persoană, născută din iubirea tatălui și a mamei, respectiv a unui bărbat și a unei femei, și crescută în armonia firească dintre cei doi, are datoria morală de a lăsa generațiilor ce vor urma o familie așa cum am găsit-o, formată din tată, mamă și copii; respectiv, din bărbat, femeie și copii.
Pr. Felician Tiba