Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici - biograful papei Pius al XI-lea

Hotărâtă să îl aresteze cu orice preț pe episcopul Anton Durcovici, Securitatea a primit la 4 iunie 1949 un ajutor prețios de la un informator, care a dezvăluit faptul că în subsolul Palatului Arhiepiscopal de lângă catedrala "Sfântul Iosif" se aflau circa 400 de exemplare din lucrarea "Paladinul păcii". Cartea, tipărită în anul 1939 la Editura "Farul Nou" a Arhiepiscopiei de București, era etichetată de securiști ca fiind "antidemocratică" și îndreptată împotriva marxismului și Uniunii Sovietice.

Mai mult decât atât, delatorul în cauză opina faptul că autorul lucrării, semnată "V. Cristian", era în realitate episcopul Anton Durcovici. În mod inexplicabil însă, această acuzație nu apare în ancheta penală la care a fost supus episcopul.

În decembrie 1941, într-o încercare reușită de a-l salva de la represiune pe tânărul evreu Werner Cristian, convertit la catolicism în anul 1938 sub numele de Lipa Cristian, episcopul invoca printre meritele acestuia din urmă faptul că ar fi autorul lucrării "Paladinul păcii".

Werner Lipa Cristian, refugiat ulterior în Occident, nu va revendica niciodată paternitatea lucrării. Lucrarea, scrisă în realitate de fericitul Anton Durcovici, reprezintă o retrospectivă multiplă a gândirii marelui papă Pius al XI-lea, supranumit "Paladinul păcii", care și-a dominat veacul și a dat papalității o nouă și grandioasă strălucire.

Cine avea capacitatea de a scrie o astfel de capodoperă? Un tânăr fără o minimă pregătire teologică sau cel mai strălucit teolog al României la acea dată, care a reușit performanța de a o redacta în doar două luni? Cartea a fost prefațată de nunțiul Andrea Cassulo, prefață scrisă în onoarea fericitului Anton Durcovici.

Cunoscând adevărata identitate a autorului lucrării, nunțiul i-a adresat felicitări acestuia, fără să-l nominalizeze, pentru modul în care "cu suflet filial și delicat" a reușit să adune în carte amintirile care îl legau de papa Pius al XI-lea. Or, Werner Lipa Cristian nu îl cunoscuse vreodată pe marele papă!

"V. Cristian" este pseudonimul folosit de fericitul Anton Durcovici în publicarea unor articole, alături de alte pseudonime precum "Morus", "A.D.", "D.A.", "A", "D".

La rândul său, arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar a folosit pseudonimul literar "Teofil". Folosirea pseudonimelor literare era o practică a intelectualității în perioada interbelică.

"Paladinul păcii" rămâne drept una dintre cele mai importante lucrări de istorie a Bisericii Catolice scrisă în România, fiind mereu actuală și captivantă, un dar făcut nouă de fericitul Anton Durcovici.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat