Catehismul Bisericii Catolice la 25 de ani
La 11 octombrie 1992, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a încredințat credincioșilor din lumea întreagă Catehismul Bisericii Catolice (CBC), o carte prin care se încerca să fie sintetizată întreaga bogăție a învățăturii Bisericii Catolice. Se sărbătoreau 30 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II (1962-1965). Imaginea bunului păstor care apărea pe coperta acestei cărți sintetizează în sine cele două aspecte, aparent contrastante, al autorității și al prieteniei care se doresc a fi manifestate în Biserică prin propunerea acestei cărți.
Fiind rodul a peste șase ani de muncă asiduă, realizată prin colaborarea mai multor cardinali, teologi, exegeți, cateheți și în mod special a episcopilor din lumea întreagă, papa Ioan Paul al II-lea, prin constituția apostolică Fidei depositum, semna publicarea CBC, prezentându-l ca "text de referință pentru o cateheză reînnoită la izvoarele vii ale credinței". Sublinia atunci că acest text este "o contribuție importantă la opera de reînnoire a întregii vieți bisericești, voită și începută cu Conciliul Vatican II. [...] Prezintă de fapt în mod organic - continuă papa - învățătura Sfintei Scripturi, a tradiției vii în Biserică și al magisteriului autentic, moștenirea spirituală a părinților Bisericii, a sfinților și a sfintelor Bisericii, pentru ca să se dea posibilitatea să fie cunoscut mai bine misterul creștin și de a revigora credința poporului lui Dumnezeu".
La 11 octombrie s-au sărbătorit 25 de ani de la publicarea CBC, în aceeași zi - ca o strânsă legătură - în care s-a celebrat memoria liturgică a sfântului papă Ioan al XXIII-lea, pontiful care, cu marele său curaj, primind inspirația Duhului Sfânt, a inițiat ceea ce a însemnat punctul de cotitură profund pentru Biserica Catolică, adică marele Conciliu Ecumenic Vatican II, tot în aceeași zi împlinindu-se și 55 de ani de la deschidere. Acest papă a definit ca o "datorie" a Bisericii cercetarea așa-numitelor "semne ale timpurilor", pentru a înțelege mai bine lumea și oamenii în viața lor prezentă și în așteptările lor pentru viitor.
În această linie, cu ocazia celui de-al 25-lea aniversar al publicării CBC, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări - în competența căruia intră Catehismul Bisericii Catolice - a organizat o manifestare cu participarea multor persoane din diferite sectoare ale Bisericii. Printre cei prezenți au fost și Mons. Rino Fisichella, președintele consiliului pontifical amintit, card. Cristoph Schönborn, care acum 25 de ani a fost implicat în redactarea CBC, dar și papa Francisc. Cu această ocazie a fost prezentat noul Comentariu teologic la Catehismul Bisericii Catolice, care ține cont de schimbările din ultimii ani și de documentele magisteriale publicate după promulgarea CBC, fiind munca a peste 40 de teologi și cateheți din toată lumea.
În intervenția sa, papa Francisc a amintit de importanța acestui nou Comentariu, spunând printre altele că "nu este îndeajuns, așadar, a găsi un limbaj nou pentru a exprima credința dintotdeauna. Este necesar și urgent ca, în fața noilor provocări și perspective care se deschid pentru omenire, Biserica să exprime noutățile evangheliei lui Cristos care, fiind deja cuprinse în cuvântul lui Dumnezeu, nu au venit încă la lumină".
Textul original al CBC a fost publicat în limba franceză la 11 octombrie 1992, în timp ce ediția tipică latină a fost prezentată cinci ani mai târziu, la 8 septembrie 1997. Traducerea în limba română a văzut lumina tiparului în 1993, fiind a patra limbă la nivel mondial în care a fost tradus acest important text al învățăturii catolice. La 28 iulie 2005, bazându-se pe CBC, a fost prezentat în Vatican și Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, anul următor fiind publicat și în limba română la Editura "Presa Bună". Cu ocazia Anului Credinței (2012-2013), a fost lansat situl www.credinta-catolica.ro, care conține lucrări importante de prezentare a credinței catolice, printre care și textul CBC.
Pr. Adrian Blăjuță