Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

În drum spre Sinodul Episcopilor 2018

Anul tinerilor

"Isus, întorcându-se și văzându-i că îl urmează, le-a zis: «Ce căutați?»
Ei i-au spus: «Rabbi, unde locuiești?»
El le-a zis: «Veniți și vedeți»" (In 1,38-39a)

Sfințiile voastre, dragi frați și surori în Cristos, dragi tineri

Planul lui Dumnezeu pentru toți este ca ei să descopere și să atingă bucuria deplină pe care o doresc și o caută neîncetat. Aceasta izvorăște doar din întâlnirea cu Domnul timpului și al istoriei, cel care l-a trimis în lume pe Fiul său tocmai pentru a le descoperi oamenilor bucuria deplină și pentru a-i mântui, așa cum relatează evanghelistul Ioan: "V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină" (In 15,11).

Fiecare om este destinatarul acestui plan măreț, plin de iubire. Într-un mod special, tinerii sunt invitați să descopere bucuria deplină a unei vieți construite pe stânca de neclintit a credinței, să aspire la idealuri înalte și să facă alegeri îndrăznețe pornind de la prietenia cu Cristos.

Isus a știut să valorizeze, încă din timpul trăirii sale pe pământ, potențialul și importanța misiunii tinerilor. Ca dovadă stă faptul că tânărul apostol Ioan era "ucenicul pe care-l iubea Isus" și cel care l-a urmat pe Mântuitorul până la capăt.

E adevărat că, potrivit cu învățătura Bisericii dintotdeauna lăsată de Domnul nostru Isus Cristos, Mântuitorul omului, le revine tinerilor, alături de ceilalți membri ai Bisericii, o misiune specială în vestirea evangheliei, mai ales a evangheliei iubirii și a slujirii.

Evanghelistul Ioan, în evanghelia sa, face o precizare care îi onorează și îi obligă pe toți, dar mai ales pe tineri, care aveau menirea să răspândească în lume tainele lui Cristos, maestrul lor. Aici întâlnim un amănunt care are o încărcătură specială.

Unul dintre ucenici, cel mai tânăr, a fost favorizat și a avut bucuria de a-și așeza capul pe pieptul Învățătorului, ca să afle pentru cine bate inima lui în momentele cele mai dramatice, atunci când i-a adunat pe apostoli la Cina de Taină, dorind să le lase testamentul iubirii sale.

Tuturor le-a arătat iubirea sa dumnezeiască, spălându-le picioarele și oferindu-le taina tainelor, Euharistia, adică trupul și sângele său. Dar mai ales și-a arătat o prețuire deosebită pentru ucenicul cel mai tânăr, Ioan, încredințându-și taina sufletului plin de iubire unui tânăr curat și zelos, ca s-o împărtășească tuturor. El, Ioan, ucenicul și apostolul cel tânăr și iubit de Mântuitorul, scrie cea mai profundă evanghelie, numită de toți "evanghelia iubirii". Lui i-a arătat Isus prețuirea cea mai mare, pentru că era tânăr și a avut bucuria să simtă cu adevărat iubirea Învățătorului, și despre aceasta vorbește tuturor. Ioan, apostolul tânăr, este alături de Isus pe tot parcursul vieții Mântuitorului, ajungând până pe Calvar și până în mormântul gol. Figura lui a fost întotdeauna prețuită și recunoscută, de la prima comunitate creștină până în zilele noastre.

Cea mai grăitoare imagine și cea mai mare dovadă a acestei iubiri este cea de pe Calvar, unde el, singurul dintre apostoli, cu un curaj tineresc caracteristic celui care iubește, stă lângă crucea lui Isus, însoțind-o pe Maria îndurerată și încurajându-le pe celelalte femei, strânse în jurul mamei lui Isus.

În acel moment Isus a confirmat prețuirea sa față de Ioan, când de sus, din înălțimea sacrificiului său, i-o încredințează pe Maria grijii și iubirii sale, când declară, cu multă încredere: "Iată mama ta!", moment în care îi spune și maicii sale: "Femeie, iată fiul tău!"

Acesta e mesajul ce-l poartă Ioan întregii omeniri, dar mai ales tinerilor din toate veacurile, din toate locurile: tinerii sunt valoarea inestimabilă pentru omenire și pentru Biserică. De aceea, Biserica i-a prețuit fără încetare și i-a iubit, știind că ei pot să influențeze și să schimbe lumea într-o mare familie și un mare popor creștin, conștient de valorile reale ale iubirii și ale mărturiei.

Îndemnuri speciale și o chemare către voi, dragi tineri

Biserica privește cu multă dragoste și încredere la voi și dorește să fiți artizanii unei lumi noi bazate pe iubire, dreptate și pace. În ciuda dificultăților pe care le întâmpinați în societatea de azi mereu în schimbare, nu dați înapoi în fața acestei misiuni nobile!

Împreună cu papa Francisc, care vă iubește așa de mult și care își arată iubirea Bisericii față de voi, vă îndemnăm și noi, păstorii și însoțitorii voștri: "O lume mai bună se construiește și grație vouă, grație voinței voastre de schimbare și grație generozității voastre. Nu vă fie frică să-l ascultați pe Duhul care vă sugerează alegeri îndrăznețe, nu întârziați atunci când conștiința vă cere să riscați pentru a-l urma pe Învățătorul" (Scrisoarea Sfântului Părinte către tineri, 13 ianuarie).

Fiți protagoniștii schimbărilor pe care toți le dorim, pornind de la trăirea credinței, a onestității și a dăruirii în fiecare zi din viața voastră! Să radieze pe chipurile voastre prezența lui Isus, cel care i-a întâlnit pe cei doi ucenici din Evanghelia după sfântul Ioan, și, asemenea lor, întâlnindu-l, să vă lăsați vrăjiți și cuceriți de iubirea și prietenia lui. Pagina din Evanghelia după Ioan are mai ales în acest an un mesaj puternic și angajant pentru noi toți, dar mai ales pentru voi, dragi tineri: "Isus, întorcându-se și văzându-i că îl urmează, le-a zis: «Ce căutați?» Ei i-au spus: «Rabbi, unde locuiești?» El le-a zis: «Veniți și vedeți»" (In 1,38-39).

Precum ei, și voi, dragi tineri, cuceriți de cuvintele și de prietenia sa, după experiența făcută, spuneți tuturor fraților și prietenilor voștri că el, Isus, este bucuria adevărată pe care oamenii, și mai ales tinerii, o caută și o doresc, și că el nu vă răpește nimic, ci vă dă totul. El vă cere doar un lucru: iubirea și căutarea feței sale.

Încă o dată, Sfântul Părinte papa Francisc, prin sinodul dedicat vouă, vă exprimă toată prețuirea lui și a întregii Biserici, iar noi, episcopii Petru și Aurel, împreună cu toți preoții și cu toate persoanele consacrate, ne rugăm și vă susținem, ca drumul vostru spre Sinodul din 2018 să vă dispună la o nouă angajare curajoasă, asemenea apostolului Ioan și asemenea celor doi ucenici care au avut bucuria de a-l vedea în casa în care a ales să locuiască pentru a fi în mijlocul lor și a-i primi pe toți în rândul ucenicilor săi, pentru a dobândi un nou suflu și un nou avânt în trăirea iubirii și a slujirii.

Ne bucurăm să vă exprimăm dorința noastră și speranța sfântă că voi veți reuși să realizați programul mărturiei voastre în mijlocul lumii de azi, după cum vă asigură papa și dorește să vă convingă: "Biserica are nevoie de voi, de entuziasmul, de creativitatea și de bucuria care vă caracterizează" (Rio de Janeiro, 2013). Porniți, așadar, plini de curaj pe drumul spre sinodul vostru și fiți siguri că Isus vă va primi și pe voi la pieptul său așa cum l-a primit pe Ioan, iar în casa sa vă va primi precum pe cei doi ucenici care doreau să-l vadă.

(Planul pastoral, cu recomandări și îndemnuri către comunitate și către structurile bisericești ale Diecezei de Iași, poate fi citit pe www.ercis.ro.)

Cu prețuirea, bucuria în Domnul și cu îmbrățișarea noastră,

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat