Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Francisc (Penitenciar, Iași). "Nu vreau să mă plâng în fața nimănui și nici nu vreau să cerșesc mila cuiva în a avea un sprijin pentru ceea ce am făcut. Îmi asum răspunderea și îmi voi ispăși pedeapsa și cu bune, și cu rele, dar cu voia Domnului. Din luna mai am fost transferat în Penitenciarul din Iași unde am aflat că se celebrează sfânta Liturghie o dată pe lună de către pr. Alois Farțadi. M-am bucurat foarte mult că am putut sta de vorbă cu părintele Alois și mi-a oferit cărți și reviste. L-am rugat să-mi aducă o carte cu titlul «Originea ceangăilor din Moldova» și mi-a spus că o s-o caute la Librăria «Presa Bună». Așa cum am scris mai sus, nu vreau să mă plâng, dar vă rog să înălțați o mică rugăciune pentru noi, cei închiși. Vă mulțumesc!"

Mesajul și rugămintea dv. o să fie citite de câteva mii de persoane și cu siguranță o să înalțe la Dumnezeu "o mică rugăciune" pentru a putea trece prin această încercare. Rugați-vă și dv. pentru cei cărora le-ați provocat suferință, pentru cei care au fost victime ale gestului dv., ca rugăciunea să fie reciprocă. Nu e suficient să ne ispășim pedeapsa, ci e important ce învățăm din aceasta. Vă dorim să aveți multă răbdare și înțelepciune în a discerne ceea ce e bine și ceea ce este rău. Cartea pe care o doriți se găsește la Librăria "Presa Bună" și cu siguranță părintele a făcut rost de ea.

* Anuța (e-mail). "Broșura «De la răsărit până la apus» este o mare binecuvântare pentru noi. O recomand tuturor. Eu cred că sunt abonată chiar de la început, de mai bine de 15 ani, și o găseam atunci interesantă pentru că avea lecturile zilei; apoi încet-încet am înțeles că e foarte important să rețin măcar un gând din meditație. Acum o găsesc interesantă din toate punctele de vedere: rânduiala sfintei Liturghii, culoarea în care se îmbracă preotul, săptămâna psalmilor de la breviar, are și calendarul, și dacă o răsfoiesc găsesc de la an la an câte o îmbunătățire. Felicitări! Recunosc că mi s-a părut greoaie atunci când ați cumulat-o câte două numere și îmi aduc aminte că am și sunat la redacție să vă spun inconvenientul meu. Mi-ați explicat și m-ați lămurit cu privire la costul și expedierea ei. Felicit colectivul de redacție, felul cum vă alegeți colaboratorii în a ne transmite cât mai lămurit învățătura lui Isus. Îl felicit și pe pr. Laurențiu Dăncuță, care anul acesta s-a străduit și s-a observat că a muncit pentru meditațiile frumoase".

Vom transmite mesajul dv. pr. Laurențiu. Apreciem mult că publicația vă este de folos pentru suflet. Același răspuns și pentru Iosif Roca. Domnia sa ne-a scris: "Mulțumesc pentru meditația zilei din 21 septembrie. Este aparte!"

* Dorin Teodorescu (e-mail). "Stimată redacție, mai sunt câteva luni până la sfârșitul anului, și doresc să vă mărturisesc cât de confortabil spiritual m-am simțit, în fiecare dimineață, parcurgând Liturghia zilei, ghidat de pr. Laurențiu Dăncuță. De fapt, cu ajutorul dv., am ajuns să trăiesc, de mult, o Liturghie permanentă (în sensul dat de părintele Nicolae Pura), un exercițiu intelectual hrănitor, și nu doar spiritual. Toată ziua, indiferent cum o petrec, îmi este marcată de acest prim pas cotidian. În atâția ani de când primesc revista dv., pot să vă spun că am ajuns dependent de «micul dejun» de sorginte divină pregătit în paginile ei. Cu atât mai mult cu cât i-am simțit mai aproape de sufletul meu pe cei care mi-au tălmăcit cuvântul Domnului. Pr. Laurențiu este unul dintre cei mai apropiați de sufletul meu. M-am convins de asta pe parcursul acestui an. Vă rog să-i transmiteți mulțumirile mele, așa cum v-am rugat s-o faceți și pentru alți maeștri spirituali pe care i-ați promovat. Scrie Domnia sa astăzi, 7 septembrie: «Nimic nu poate fi mai măreț decât cunoașterea lui Isus Cristos. Nimic!» Îmi place teribil tonul acesta categoric, tineresc, de preot chemat de Domnul la nobila trudă a apostolatului. Arată determinare, hotărâre, motivare. Și vocație. În primul rând, vocație. Din acest gând, se simte puterea credinței unui pescar de oameni. Aș spune, parafrazându-l, că «este dar și har», ca manifestare a iubirii divine. Și dv. vă mulțumesc, și tuturor colaboratorilor, pentru eforturile mari pe care le faceți pentru ca noi, cititorii revistei, să trăim mai cu folos impulsul euharistic pe care ni-l dă, zi de zi, credința în cuvântul Domnului".

Vă mulțumim pentru mesajul trimis. Ne bucurăm mult că publicația "De la răsărit până la apus" vă este de folos. Voi transmite gândurile dv. și părintelui Laurențiu Dăncuță. Cu siguranță va fi onorat și se va simți încurajat să mai scrie.

* Bogdan Neculai (Chetriș). "În zilele dogoritoare ale verii, îți dai mai mult seama câtă nevoie are pământul de ploaie. Toate plantele suferă după această binecuvântare a ploii. Și noi, oamenii, suntem dependenți de apă. Ce ne-am face dacă nu ar fi apa? Atunci când aceasta lipsește, parcă și omul conștientizează mai mult că trebuie să se roage și să-i mulțumească celui care a creat toate...".

Vă mulțumim pentru cele scrise și redăm mai jos o parte din rugăciunea pentru ploaie: "Doamne sfinte te implor / dă-ne ploaie tuturor! / Și să lași din nori să cadă / ploaie bună și curată. // Peste dealuri și câmpii, / s-avem numai bucurii. / Ploaie bună și curată / tot uscatul să-l străbată...".

* Maria-Magdalena Antalka (e-mail). "Sunt născută în familia Czerék, o rudă a familiei Alexandru A. Țerek. În vederea întocmirii arborelui genealogic al familiei, cu respect vă solicităm informații în legătură cu părinții sus-numitului. Sus-numitul s-a născut la 02.10.1898, la Pitești. A fost proprietarul Tipografiei «Țerek» (în perioada 1937-1948). Am ținut legătura un timp, iar la mijlocul anilor '80 s-a întrerupt legătura. El a murit în ziua de 17.01.1995, la Iași".

Dacă Alexandru Țerek s-a născut la Pitești, trebuie să luați legătura cu Parohia Pitești din Arhidieceza de București pentru a afla mai multe amănunte. Despre Alexandru Țerek știm că a condus la un moment dat (mai 1927 - septembrie 1932) Tipografia "Presa Bună". În anul 1948, câteva numere ale revistei "Lumina creștinului" sunt publicate cu alte denumiri. În arhiva Redacției "Lumina creștinului" de la Iași sunt două: "Hristos, lumina creștinului" (16 pagini + coperți) și "Cristos este învierea și viața" (16 pagini + coperți). Ambele sunt tipărite la Atelierele Grafice "Alexandru Țerek" din Iași (Str. Dobrogeanu Gherea, nr. 9). La sfârșitul anului 1947, pr. G. Bachmeier și-a dat concursul pentru apariția ultimului număr al Almanahului "Presa Bună", tipărit la tipografia lui Alexandru Țerek sub numele de "În prag de An Nou". Știm, de asemenea, că la 23 martie 1959 Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare București l-a condamnat pe Alexandru Țerek la 18 ani de detenție grea și confiscarea totală a averii, pentru infracțiunea de "activitate intensă contra clasei muncitoare și a mișcării revoluționare". A fost încarcerat succesiv la Jilava, Galați, Gherla, Pitești, Aiud și Botoșani, fiind însă grațiat prin decretul nr. 411 din 24 iulie 1964. Articole și studii despre el au publicat Dănuț Doboș, în "Buletin istoric" nr. 14/2013, și pr. Anton Despinescu, în "Buletin istoric" nr. 1/2000 și în revista "Glasul nostru". Părintele A. Despinescu precizează: "Tatăl său, Anton Țerek, ceh de origine, s-a stabilit la Pitești ca meseriaș fierar și s-a căsătorit cu Agneza, originară din Târgu Secuiesc. Au avut patru copii: trei fete și un băiat, Alexandru, născut la 2 octombrie 1898. Acesta a rămas orfan de tată la vârsta de nouă ani. Când a împlinit 14 ani, Alexandru a fost nevoit să lucreze ca ucenic tipograf în Pitești. După câțiva ani, mama și copiii s-au mutat la București. Aici, Alexandru a continuat munca de tipograf. După Primul Război Mondial, în anul 1921, tânărul Alexandru a venit la Iași. În anul 1925 s-a căsătorit cu Agneza Faraon, originară din Răducăneni, Iași. Au avut trei copii: Petruț (decedat în 1940), Alexandru și Paul".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat