Spre referendum. Căsătoria = un bărbat + o femeie!
Suntem martorii unor semnale care amintesc că familia este în pericol. Întâlnim subiecte de dezbatere, cărți, inițiative legislative, studii, comentarii și mișcări sociale care susțin că societatea mileniului trei nu mai are nevoie de căsătorie și familie. Vedem mișcări înverșunate împotriva familiei, care doresc eliminarea căsătoriei și a familiei și înlocuirea acestora cu structuri contractuale între două sau mai multe persoane. Dar toate resping fundamentele căsătoriei și ale familiei, fără de care o societate nu poate rezista în timp: heterosexualitatea, monogamia, fidelitatea în raporturile interpersonale și procreația.
În această luptă au fost angrenate și susținute o mulțime de organizații care fac lobby gay, mai ales prin presiunea mediatică. Se aleg imagini și cuvinte frumoase, bine manipulate, care dau bine pe sticlă, cum ar fi "iubire", "libertate", "drepturi", "egalitate", dar și cuvinte prin care se face tot posibilul ca să fie reduși la tăcere cei care nu susțin uniunile homosexualilor, punându-se etichete ca "homofob" sau "habotnici".
Dacă privim în Europa, se relaxează din ce în ce mai mult condițiile pentru încheierea uniunilor legitime ale homosexualilor. Dacă în trecut statele nu permiteau pentru parteneri de același sex nici uniuni civile, nici căsătorii, în anumite condiții astăzi sunt obligate să o facă, respectiv state care permiteau doar parteneriate civile între parteneri de același sex ajung să le permită și căsătoria. Și acestea, prin presiunile care vin din partea organismelor internaționale, iar în Europa, din partea Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a decis că orice stat trebuie să recunoască o formă de uniune pentru toate persoanele, chiar și homosexuale, însă tot CEDO rezervă doar pentru un bărbat și o femeie căsătoria ca fiind un drept fundamental, rămânând la latitudinea statelor de a-l acorda persoanelor de același sex. Sunt 13 țări în Europa care deja au legalizat căsătoriile homosexuale și 13 care dau acestor persoane posibilitatea de a realiza uniuni civile.
În România, Coaliția pentru Familie (www.coalitiapentrufamilie.ro), o inițiativă civică, dorește să atragă atenția asupra pericolelor ce pândesc familia. Susținuți de peste trei milioane de persoane, au început demersul pentru înlocuirea în art. 48 din Constituția României a termenului "soți" cu sintagma "bărbat și femeie", astfel ca acest articol să definească familia corect prin formula: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Hotărârea ar urma să blocheze orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex, protejând astfel familia de o modificare impusă din afară.
O bună parte a societății civile deja și-a dat asentimentul pentru o astfel de inițiativă în favoarea familiei, peste o mie de organizații din întreaga țară reunindu-se în platforma civică "Împreună" (www.împreună.ro).
Și Biserica Catolică din România susține această inițiativă. În acest sens, există scrisoarea deschisă a episcopilor catolici din România, reuniți între 3 și 5 mai la Cluj-Napoca. Susținerea a fost reînnoită și la sesiunea de toamnă a CER (Iași, 18-20 septembrie).
Inițiativa, declarată legală, a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie dezbătută și la Senat, iar apoi se va trece la etapa următoare, stabilindu-se și data referendumului. Este un curs firesc, care nu ar trebui să fie obstaculat de cei care au fost votați să îi reprezinte pe români. Este dreptul românilor, și nu al altora, de a decide într-o astfel de problemă deosebit de gravă pentru viitorul familiei din România, dar și al viitorului României.
Pr. Adrian Blăjuță