Tuticorin
În sudul districtului Tamil Nadu, pe malul Mării Indiei, se află unul dintre marile sanctuare catolice din India: Sfânta Maria a Zăpezii de la Tuticorin. Orașul de azi este cunoscut și sub numele de Thoothukudi, fiind un mare port din Tamil Nadu. Este supranumit "Orașul perlelor".
Istoria sanctuarului este strâns legată de convertirea la creștinism a unui grup de indigeni, paravas, care se ocupau de culesul perlelor. În urma unui conflict armat cu un grup de musulmani din cauza drepturilor de a pescui, acești paravas fac apel la portughezii din zonă să îi elibereze de musulmani. Totodată, acești paravas din 22 de localități de pe malul mării (în număr de aproximativ 30.000) cer să fie botezați, lucru care se întâmplă în anul 1537. În anul următor construiesc o primă biserică, avându-l ca patron pe sfântul Petru. În anul 1542 ajunge aici sfântul Francisc Xaveriu, care îi catehizează și organizează noua comunitate.
În anul 1582, misionarii iezuiți construiesc o nouă biserică dedicată sfintei Fecioare Maria a Milostivirii, consacrată de episcopul de Cochin, Mons. Mateus de Medina, la 5 august (în sărbătoarea Sfânta Maria a Zăpezii). Deoarece statuia miraculoasă a fost inaugurată tot la 5 august, în anul 1610, biserica a adoptat cu timpul acest nume. Statuia a fost considerată chiar de la început miraculoasă, deoarece istoria relatează nenumărate minuni. Iată două, consemnate în anul 1709 de către pr. Francisc Vaiz.
Un ofițer olandez a contractat o boală foarte gravă. Niciun medic nu reușea să-l vindece, iar boala se agrava. Cu ultimele puteri, a mers la biserică și a băut apa cu care a spălat picioarele statuii Maicii Domnului. Imediat s-a simțit vindecat și a îmbrățișat credința catolică. Într-un al doilea caz prezintă cum două persoane paralizate nu mai aveau nicio speranță de vindecare. Au mers la sanctuar și au promis sfintei Fecioare că vor recita sfântul Rozariu în fiecare zi și au băut cu credință apă de la sanctuar. Imediat s-au ridicat de pe targă și s-au vindecat de paralizie.
Statuia sculptată în lemn, conform vechilor mărturii, inițial a fost în capela unor surori augustiniene din Manila (Filipine). Sfântul Francisc Xaveriu a trimis-o, în anul 1552, grupului de convertiți paravas. Maria are un chip deosebit de frumos și blând; ține în partea stângă pruncul în brațe, iar cu mâna dreaptă îi oferă un măr. Copilul parcă vrea să se agațe de haina Mariei. Amândoi poartă pe cap coroane de aur împărătești, iar în jurul capului Fecioarei este o coroană de aur cu 12 stele. Statuia este așezată pe un suport frumos ornamentat, deasupra tabernacolului.
Începând cu anul 1587, creștinii paravas au fost victimele unei schisme, din cauza unor neînțelegeri cu portughezii. Cinci parohii (printre care și sanctuarul de la Tuticorin) au intrat sub jurisdicția portughezilor și a Arhidiecezei de Mylapore. Celelalte parohii au fost preluate de "Propaganda Fide" și administrate de misionari francezi. Pentru a pune capăt acestor diviziuni, papa Pius al XI-lea a înființat, în anul 1923, Dieceza de Tuticorin, iar sanctuarul a intrat în administrarea episcopiei la 11 aprilie 1930.
Biserica, zidită în stil portughez, este dominată de două culori: alb și albastru.
În fiecare an, sărbătorile încep la 26 iulie și continuă cu marea procesiune euharistică de la 31 iulie. Totul culminează apoi cu celebrarea solemnă de la 5 august. Este deosebit de interesant și carul procesional, de mari dimensiuni, cu totul aurit, pe care, în anii mariani sau în cei jubiliari, statuia este purtată pe străzile orașului.
La 30 iulie 1982, cu ocazia celui de-al patrulea centenar, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a ridicat sanctuarul la rangul de bazilică.
Pr. Iosif Dorcu