Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Fiecare creștin este, prin natura sa, misionar

Interviu cu pr. Florin-Petru Sescu, responsabil al Oficiului pentru Misiuni

- Care este rolul Oficiului pentru Misiuni?

Să reaprindă și să mențină vie în Biserica locală flacăra misionară, acea flacără ce a fost aprinsă în fiecare dintre noi la Botez. Acesta este rolul Oficiului pentru Misiuni. Dacă prin Botez l-am primit pe Duhul Sfânt, dacă am devenit parte integrantă a trupului mistic al lui Cristos și am devenit fii ai lui Dumnezeu, prin același Botez suntem făcuți părtași la iubirea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl pentru lume, care l-a trimis pe Fiul să ne mântuiască. Prin el, cu el și în el suntem și noi trimiși "la toată făptura" (Mt 16,15) pentru a vesti și a da mărturie despre evanghelia mântuirii. Este datoria Centrului Misionar să promoveze și să susțină activitatea de evanghelizare prin misionarii plecați în zonele de misiune, iar în dieceza proprie să-i conștientizeze pe credincioși cu privire la legătura strânsă care există în Biserica Universală și la datoria pe care o avem de a ne preocupa și de a ne ajuta reciproc să ajungem la mântuire.

- În lume, de câte zone de misiune și de câți misionari putem vorbi azi?

Această întrebare îmi amintește de un preot brazilian a cărui comunitate număra peste 30.000 de suflete: "Care este procentul de participare al credincioșilor la viața parohiei?" El a răspuns: "100%. Toți sunt practicanți și misionari, altfel nu ar face parte din parohia noastră". Dacă vorbim despre zone de misiune și misionari în sensul baptismal, noi toți, cei botezați, trebuie să dăm mărturie despre credința noastră, așa că toți suntem misionari! În același sens, toți au nevoie de a primi cuvântul lui Dumnezeu și de evanghelizare, deci zonele de misiune se întind pe toată fața pământului. Când vorbim însă în mod strict de misionarii ad gentes și zonele de misiune care urmează să se constituie în comunități autentice de credință, Oficiul Statistic al Secretariatului de Stat de la Vatican ne spune că oficial sunt 1.864 de locuri de misiune cunoscute și asistate de cel puțin un preot misionar. La acest număr însă se adaugă toate acele locuri ce au nevoie de evanghelizare și de prezența unui preot. Numărul acestora este de 136.572. Deși prin natura sa fiecare creștin este și misionar, cuvintele lui Isus rămân și astăzi valabile: "Lucrătorii sunt puțini" (Lc 10,2).

- Unde sunt misionari din Moldova în momentul de față?

Dacă restrângem aria de activitate misionară la dieceza noastră, din rândul nostru avem șase preoți plecați: pr. Gabriel Cimpoeșu și pr. Alexandru Percu în Coasta de Fildeș, pr. Ioan Blaj și pr. Alexandru Balațchi în Ecuador, pr. Claudiu Iștoc și pr. Cezar Chelaru-Dămoc în Kenya. Nu demult, alți patru misionari și-au încheiat mandatul: pr. Bartolomeu Blaj și pr. Alin Butnaru în Ecuador, pr. Eugen Blaj și pr. Isidor Mîrț în Kenya. Mulți preoți, care nu pot fi enumerați aici, sunt plecați fidei donum în țări din Europa și alte părți ale lumii. Deși ne dorim să ne asumăm ca misiune și activitatea din zona săracă și sălbatică din Panama a celor doi preoți Bartolomeu Blaj și Roberto Vacaru, din cauza posibilităților noastre financiare reduse, trebuie să mai așteptăm și să ne rugăm.

- Pot merge în misiuni și laicii? Au fost din Moldova? Ce pot face ei?

Am avut misionari laici și seminariști în toate cele trei locuri: Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador. Au fost implicați în toate activitățile misiunii, atât cele administrative, cât și cele pastorale, educative, umanitare. Am avut și mai avem încă solicitări de a merge în misiuni, însă întâlnim două dificultăți: 1) susținerea financiară - fiind deja parte a Uniunii Europene, țările europene nu ne mai oferă susținere financiară; 2) disponibilitatea persoanelor de a renunța la timpul lor - trimiterea unei persoane presupune un timp de cunoaștere: face față condițiilor, este persoană de bază, colaborează? Mulți renunță când realizează cât timp trebuie să investească.

- Dacă cineva simte chemarea de a merge în misiuni, cum trebuie să procedeze? Are nevoie de o pregătire specială pentru misiuni? Limba? Cultura?...

Îmi place că ați punctat ideea de chemare și nu dorința proprie de a merge în misiune, pentru că în misiune nu se merge din spirit de aventură, nici din impuls de moment, nici pentru a găsi un refugiu, ci pentru a da mărturie despre Dumnezeu prin fapte și cuvinte. Acolo se merge pentru a rezolva probleme și nu a-și rezolva problemele. Pentru a pleca se cere un caracter bun, cunoașterea limbii pentru a putea comunica și cunoașterea minimă a culturii locale, pentru a evita situațiile neplăcute. Celelalte se învață la fața locului. Elementele importante rămân: intenția corectă pentru care se merge, transparența persoanei și capacitatea de colaborare.

- De ce merită să te pui în slujba lui Dumnezeu și a semenilor?

Mă întreb uneori: De ce o mamă are grijă de copiii ei? De ce ea, chiar și atunci când are o pensie mică și copilul un salariu mare, tot îl întrebă dacă are nevoie de bani? De ce mulți dintre frații mai mari îi ajută pe cei mai mici? De ce oamenii se hotărăsc să-i ajute pe semenii lor aflați în nevoie? De ce? Probabil pentru că acestea sunt lucruri normale într-o familie și, mai mult, pentru că Dumnezeu a sădit ceva în inima noastră, ceva ce ne apropie mai mult de asemănarea cu el, iubirea. Dacă din iubire am fost creați și tot din iubire am fost răscumpărați, iubirea va rămâne motivul și răsplata noastră.

- Ce-și propune acest oficiu în perioada următoare?

Luna trecută s-au împlinit cinci ani de când am fost numit responsabil al acestui oficiu. În toți acești ani, proiectele de viitor au fost și au rămas mari și multe, dar ne-am rezumat la ceea ce am putut face cu pași mici și concreți. Încercăm să păstrăm echilibrul între dorințele imediate și înțelepciunea de a construi un lucru durabil care cere timp, dialog și implicarea tuturor.

- Cum se poate trăi mai bine Ziua Mondială a Misiunilor?

Dacă ne gândim că în această zi peste un miliard de oameni, catolici fiind, sunt în comuniune de rugăciune și întrajutorare, atunci Ziua Mondială a Misiunilor este o zi cu totul specială. Chiar dacă munca este diferită, unii străduindu-se să păstreze credința, alții să o răspândească, suntem parte a aceluiași plan al lui Dumnezeu. O minimă pregătire prealabilă ne ajută să depășim în această zi granițele propriei parohii, propriei dieceze și să fim în comuniune cu Biserica Universală, susținându-ne unii pe alții prin rugăciune și oferta personală.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat