Tinerii, familiile și comunicațiile sociale
Familiile, tinerii și învățământul catolic, mijloacele și modalitățile de comunicare ale Bisericii și opera misionară s-au aflat în centrul discuțiilor episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, reuniți la Iași în perioada 18-20 septembrie, în sesiune plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (CER). Lucrările au fost găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Iași și au fost deschise în prezența Excelenței Sale Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic.
Invitat special la această sesiune a fost Mons. Dario Vigano, prefect al Secretariatului pentru Comunicații al Sfântului Scaun, care le-a prezentat episcopilor din România procesul de reformă prin care trec mijloacele de comunicare din subordinea Sfântului Scaun și implicațiile acestei reforme asupra comunicării din cadrul Bisericilor locale.
Împreună cu experți de la Seminarul mare din Iași, episcopii au analizat diferite teme care țin de dreptul bisericesc: aplicarea pastoral-canonică a exortației Amoris laetitia în România, ca și a documentelor care reglementează activitatea tribunalelor bisericești și administrarea bunurilor ecleziastice, situația actuală și propuneri de formare a vocațiilor adulte la preoție.
Episcopii catolici susțin demersul de declanșare a referendumului pentru modificarea art. 48, alin. 1 din Constituția României și au transmis credincioșilor în acest sens o scrisoare pastorală.
În plan pastoral-educațional, ierarhii catolici au analizat situația în care își desfășoară activitatea preoții români aflați în țări de misiune și rezultatul demersurilor făcute de Conferința Episcopilor din România pe lângă autoritățile române în ce privește învățământul catolic. Episcopii au vizitat localitatea Cotnari, unul dintre centrele importante vechi catolice moldovenești, unde odinioară au funcționat mai multe biserici catolice, o școală latină, o bibliotecă de curte și un proiect de academie. Declararea, de către Uniunea Europeană, a anului 2018 ca an al patrimoniului cultural impune și Bisericii Catolice o valorificare a patrimoniului pe care îl deține.
Episcopii au primit cu bucurie propunerea călugărilor franciscani din România de a aduce în țară, între 7 mai și 15 iunie 2018, relicva sfântului Anton de Padova, "ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine", și, de asemenea, au confirmat conducerea Acțiunii Catolice din România. Următoarea perioadă va fi bogată în evenimente, dintre care cel mai important din 2018 va fi vizita "ad limina apostolorum", pentru care membrii Conferinței Episcopilor din România se pregătesc deja.
Viitoarea sesiune plenară a Conferinței Episcopilor catolici din România se va desfășura la Blaj, în perioada 30 aprilie - 2 mai 2018.
Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte papa Francisc.
Pr. Francisc Ungureanu, secretar general
* * *
În România sunt 16 episcopi, șase dieceze romano-catolice și șase eparhii greco-catolice. La Iași, munca de reflecție s-a împletit zilnic cu rugăciunea și cu celebrarea sfintei Liturghii. Episcopii au celebrat două Liturghii solemne în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași: luni, 18 septembrie, la ora 18.30, în rit latin; marți, 19 septembrie, ora 7.30, în rit bizantin; miercuri dimineață au celebrat în capela Institutului Teologic din Iași.