Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (IX)
Cei din ultimele etape ale tinereții (tomnaticii)
Realitatea vieții de zi cu zi este ilustrată de numeroșii "sezonieri", începând cu bebelușii, continuând cu copiii, adolescenții și cei din prima tinerețe (primăvara vieții), până la 20 de ani, în ipoteza "tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte", străbătând alte patru etape de tinerețe a 20 de ani cu misiunile proprii fiecărei etape, până la centenarul normal, prognozat științific. Ceea ce ar depăși acest prag, spre "vârsta biblică", poate fi considerat ca un "bonus", râvnit sau nu, depinde!
În orice etapă ne-am afla, ne îndreptăm gândul și inima recunoscătoare spre iubirea milostivă a Tatălui nostru ceresc, pentru că el este cel care "ne face să întinerim mereu ca vulturul" (Ps 102,5b). Aceeași iubire milostivă a dispus întruparea Cuvântului veșnic în Emanuel, Isus, pe care "dreptul și piosul Simeon", luminat de Duhul Sfânt, îl recunoaște - atunci când Maria și Iosif îl aduc în templul din Ierusalim - ca "lumină spre luminarea neamurilor" (Lc 2,32a); tot atunci și tot acolo, profetesa Ana, înaintată în vârstă, "îl preamărea pe Dumnezeu și vorbea despre copil tuturor celor care așteptau eliberarea Ierusalimului" (v. 38).
Ne impresionează atenția lui Isus, la începutul activității sale publice în Galileea, față de o persoană vârstnică, soacra lui Simon Petru, pe care o vindecă de febra care o cuprinsese. Sfântul evanghelist Marcu (1,29-31) ne relatează acest fapt: "Ieșind din sinagogă (din Cafarnaum), Isus a intrat în casa lui Simon și Andrei, împreună cu Iacob și Ioan. Soacra lui Simon zăcea la pat având febră, iar ei i-au vorbit îndată despre ea. El s-a apropiat și, prinzând-o de mână, a ridicat-o. Atunci febra a lăsat-o și ea a început să-i slujească".
Societatea, în ansamblul ei, iar Biserica în mod deosebit, însuflețită de caritatea creștină, au în vedere pe cei din etapele avansate ale tinereții, care nu mai sunt obligate "să semneze condica prezenței la muncă", organizând case deosebite în care să poată duce o viață decentă, asistată cu grija cuvenită. Emanuel îi inspiră și pe asistenți și pe asistați cu iubirea sa.
P.A.D.