Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Simptome frecvente: tusea

Tusea, ca simptom, este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii apelează la medic. De cele mai multe ori este asociată cu problemele respiratorii, dar uneori poate semnala și alte afecțiuni, cum este boala care dă întoarcerea conținutului din stomac în esofag, sau prezența unui corp străin în gât sau în ureche, sau poate fi efectul secundar al unor medicamente. Toți oamenii au experimentat cel puțin o dată tusea. Ar fi trei lucruri mari de spus despre tuse:

1) Este, până la un punct, un mecanism de apărare la diverși factori iritanți: fie că este reflexă (involuntară) - cel mai frecvent, fie că este voluntară - mai rar (de ex., când dorim să eliminăm un corp străin).

2) Poate fi primul semn de boală respiratorie, iar prin caracterul său (durată, momentul din zi în care apare, zgomotul pe care îl produce, producția excesivă sau absența mucusului etc.) este de ajutor pentru orientarea spre o anumită boală.

3) Atunci când este persistentă dăunează pacientului: influențează negativ respirația, activitățile și somnul - până la epuizare, deteriorează calitatea vieții și produce jenă socială.

În lipsa bolii, tusea este declanșată de diverși stimuli: variații de temperatură ale aerului inhalat, inspir profund, râs, mâncare fărâmicioasă, anumite mirosuri, statul în poziție întinsă. O anumită cantitate de mucus este normală și oferă protecție căilor aeriene. Însă când cantitatea este crescută, se comportă ca stimul care poate declanșa reflexul de tuse: acest lucru se întâmplă la fumători, la cei care locuiesc în zone intens poluate și în unele boli respiratorii.

Ce se întâmplă de fapt în tuse?! Stimulii amintiți mai sus se comportă ca agenți iritanți și odată ajunși la nivelul căilor respiratorii declanșează o serie de evenimente în corp, care se finalizează cu apariția tusei. Mai exact, nervii senzitivi de la acest nivel preiau informația că un agent irită mucoasa și o trimit creierului. În creier are loc un contact între neuronii care aduc această informație (pe calea aferentă) și neuronii care vor trimite răspunsul la mușchii respiratori (pe calea eferentă). Acum începe, efectiv, mecanismul tusei: omul inspiră profund, glota se închide (glota este orificiul dintre corzile vocale, prin care circulă aerul în timpul respirației) și mușchii respiratori se contractă, ceea ce face să crească presiunea în plămâni; ca răspuns, glota se redeschide și aerul acumulat este expulzat brusc, cu o viteză foarte mare (circa 150 km/h), ceea ce face să apară și zgomotul specific tusei. Totul se întâmplă într-o fracțiune de secundă. Uneori, odată cu aerul este expulzat și agentul iritant (corp străin, mucus etc.), iar respirația revine la normal.

Uneori pot apărea semne de gravitate, iar consultația medicală este obligatorie: dificultăți de respirație, tuse cu sânge, scădere în greutate, febră îndelungată.

Când apare în boli respiratorii, uneori este productivă, cu eliminare de secreții, alteori este uscată, foarte iritantă. Fiind un mecanism de curățare a căilor aeriene, nu este recomandată întotdeauna stoparea, iar tratamentul ar trebui să vizeze în primul rând cauza. Însă unele medicamente, siropuri, ceaiuri ajută la eliminarea mai ușoară a secrețiilor (expectorante). Altele calmează durerile provocate de tuse: lemnul dulce, glicerina, mierea, ghimbirul, diferite siropuri și ceaiuri. Nu este însă indicată utilizarea acestora fără consultul medicului, deoarece unele pot ajuta tusea, dar simultan pot produce alte neplăceri (ex.: lemnul dulce crește tensiunea arterială).

Mai important decât să tratăm este să prevenim. Să avem deci grijă de sănătatea noastră!

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat