Tindari
Pe un promontoriu, la 230 m altitudine, deasupra plajei numită Marinello, în nordul Siciliei, se înalță maiestuos sanctuarul Tindari. Primele mărturii istorice despre Tindari ar fi din anul 396 î.C., când Dionisie cel Bătrân a fondat o cetate pentru refugiații spartani, iar numele ar proveni de la regele spartan, Tindar. Dieceza de Tindari a fost înființată deja în secolul al IV-lea și a existat până în anul 836, când, în urma unor atacuri islamice, a fost inclusă în Dieceza de Messina (azi Dieceza de Patti).
În decursul timpului, sanctuarul s-a dezvoltat datorită prezenței unei statui ce a fost așezată aici din timpuri necunoscute. Tradiția spune că statuia era purtată cu o corabie, din Orient, în timpul persecuțiilor iconoclaste. Când corabia a ajuns în părțile cetății Tindari, din cauza unei furtuni, a acostat lângă mal. Când să plece mai departe, corabia nu mai putea porni. Marinarii, crezând că e din cauza greutății încărcăturii, au descărcat tot ce era mai greu, dar corabia a rămas nemișcată. Doar când au coborât statuia din corabie, au putut pleca mai departe. Statuia a fost așezată în bisericuța, care era pe colina din apropiere (probabil, vechea catedrală).
Statuia, sculptată în lemn de cedru de Liban, cu trăsături bizantine, pare a fi de pe la anul 800. Fecioara are chipul negru, puțin alungit, iar pe cap poartă un acoperământ ce poate fi ori o coroană, ori un turban de tip oriental. Este așezată pe un tron, iar pe postamentul de sub tron este scris "Nigra sum, sed formosa" ("Sunt neagră, dar frumoasă"), cu referire la un verset din Cântarea Cântărilor. În brațe ține pruncul îmbrăcat cu o tunică, iar pe cap are o coroană regească.
E greu de reconstituit cronologia primei biserici distruse în anul 1544. Însă se știe că sanctuarul vechi a fost finisat în jurul anului 1598. Aproape patru sute de ani a fost un loc de pelerinaj de mare importanță pentru sicilieni.
Construirea unui nou sanctuar a fost dorința cea mai mare a episcopului Giuseppe Pullano (1953-1977). În anul 1953 era necesară construirea noii biserici și erau multe proiecte, dar toate prevedeau dărâmarea celei vechi. Însă noul episcop a venit cu o idee înțeleaptă: a excavat o parte din stâncă și a dărâmat câteva clădiri vecine, dar a lăsat intact vechiul sanctuar. La 8 decembrie 1957 s-a pus prima piatră, luată dintre zidurile antice greco-romane și binecuvântată de papa Pius al XII-lea la 30 decembrie 1956.
La 6 septembrie 1975, episcopul Giuseppe a binecuvântat interiorul sanctuarului și piedestalul solemn al statuii. Imaginea Mariei a fost adusă și așezată deasupra altarului.
La 1 mai 1979 a fost consacrat sanctuarul de către cardinalul Salvatore Pappalardo, arhiepiscop de Palermo, asistat de noul episcop de Patti, Carmelo Ferraro, și de toți episcopii sicilieni. Cardinalul numea noul edificiu "anticameră a paradisului".
Sanctuarul (cu dimensiunile de 64/24 m) este de zece ori mai mare decât cel vechi (care are doar 150 m2). Navata centrală este delimitată de coloane octogonale din marmură albă. Pe plafonul acesteia impresionează o pictură cu suprafața de 75 m2, reprezentând triumful Mariei. La intrare, în stânga și în dreapta porții mari de bronz, sunt așezate două statui mari de marmură, reprezentând pe apostolii Petru și Paul. În partea nordică, lângă navata din stânga, este o terasă lungă de 76 m de unde se pot admira marea și frumoasele plaje Marinello.
Interiorul este copleșitor: cupola de deasupra altarului, frescele policrome ale tavanului, vitraliile superbe, altarele laterale. Zilele speciale de pelerinaj la Tindari sunt 7 și 8 septembrie.
Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul la 12 iunie 1988 și i-a întâlnit pe credincioșii Diecezei de Patti.
Pr. Iosif Dorcu