Hălăucești: Consacrarea altarului
După isprăvirea lucrărilor de amploare la biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești, sâmbătă, 19 august, PS Petru Gherghel a procedat la consacrarea altarului. În altar au fost puse relicvele a patru sfinți: Francisc din Assisi, Maximilian Kolbe, Pius din Pietrelcina și Anton Durcovici.
Parohia Hălăucești ar avea ca dată de înființare anul 1780. În anul 1872, parohul Anselmo Bazzichi a construit o biserică din piatră. La 5 iunie 1925, parohul Celestin Vaes cerea permisiunea de a se construi o nouă biserică. Temelia și piatra fundamentală a fost sfințită la 23 mai 1929 de ep. Mihai Robu. Lucrările au durat 11 ani, arhitect fiind francezul Octave Bellet, iar antreprenor italianul Pietro Toppani.
Biserica a fost sfințită provizoriu la 8 septembrie 1940 și solemn la 27 octombrie același an de episcopul Mihai Robu, paroh fiind pr. Alois Herciu, iar provincial franciscan, pr. Iosif Petru Maria Pal.
Biserica este un monument arhitectonic, în stil gotic-roman, cu nervuri distinctive care conferă lăcașului măreție. Are trei navate și opt pilaștri masivi. Ca dimensiuni, prezbiteriul are 10 m, nava principală are 29 m, tinda are 4 m, lățimea la crucieră are 26 m, lățimea la naos are 18 m, înălțimea la bolți este de 14 m, iar înălțimea turnurilor este de 40 m.
După ultima statistică, sunt aproximativ 1.260 de familii, dintre care doar 700 întregi, iar multe au emigrat în diferite țări. Un popor credincios și datorită păstoririi fructuoase din trecut, comunitate de frunte printre comunitățile Diecezei de Iași, având în trecut seminar, gimnaziu franciscan, școală de dascăli, orfelinat pentru orfanii de război condus de Surorile Franciscane Misionare din Assisi.
După anul 1989, odată cu reluarea în libertate a tuturor activităților cultelor, și parohia a dat curs multor inițiative pastorale și edilitare. Lucrările de consolidare a turnurilor, începute de pr. paroh Dumitru Patrașcu, au continuat cu părintele paroh și provincial Iosif Sabău.
O intervenție majoră a fost realizată între anii 1996 și 2000, sub păstorirea părintelui paroh Alexandru Suceu. Desigur, la acea vreme nu era nici situația financiară prea "roz", nici materialele nu erau cele de astăzi și nici lucrătorii nu s-au străduit la maximum.
În anul 2008, prin venirea la cârma acestei frumoase parohii a părintelui Paul Bulai, după o analiză amănunțită făcută împreună cu comitetul bisericesc și informate fiind forurile bisericești competente și implicit și cele religioase franciscane, s-a procedat la renovarea totală a bisericii.
Costurile acestei grandioase lucrări au fost suportate în cea mai mare parte de către bunii noștri enoriași, desigur nu fără greutățile aferente. Lucrările săvârșite au fost următoarele: prezbiteriu refăcut complet: corpus central grandios placat cu marmură de Rușchița având tabernacol, statuie a Maicii Neprihănite și crucifix, altar din beton și placat cu marmură, iar în partea din față "Cina cea de taină" în mozaic și sticlă topită; pupitru și baptisteriu din marmură. Toate ferestrele au fost vitraliate cu chipuri de sfinți. S-au făcut reparații atât la interior, cât și la exterior, apoi zugrăvire completă. Calea sfintei cruci este realizată din mozaic și sticlă topită. Cele șase altare secundare sunt placate cu marmură, toată pardoseala este din marmură, lambriul este din travertin, patru aghiasmatare din marmură masivă, toate băncile din biserică, altar și holul principal sunt din lemn masiv de stejar, a fost făcută instalație electrică nouă, s-a montat stație nouă cu clopote electronice, s-a instalat un sistem de supraveghere video atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericii, s-au pus două confesionale noi, centrală termică și instalație nouă, paratrăsnet, statui noi și altele renovate, s-a preluat apa pluvială prin canalizare și s-a efectuat pavaj în fața și în jurul bisericii, s-au realizat iluminatul exterior și altele.
Pr. Paul Bulai, OFMConv.