Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

"Amoris laetitia" - un dar pentru Biserică

Cursuri de formare teologică și spirituală

Sfințiile Voastre, dragi confrați întru preoție,

Biserica, mama tuturor, s-a îndreptat întotdeauna și se îndreaptă fără încetare către toți fiii ei, ca și spre întreaga lume, punând în evidență misiunea familiei și a căsătoriei creștine, instituție care se bucură de o alegere sfântă și de marele dar al iubirii, încredințat bărbatului și femeii, aleși să fie colaboratori cu Dumnezeu pentru viața lumii.

În Sfânta Scriptură aflăm acest mister sublim chiar din primul capitol al Genezei, când "l-a creat Dumnezeu pe om după chipul său. După chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat" (Gen 1,27). Catehismul Bisericii Catolice afirmă cu tărie că omul deține un loc unic în creație. El este după chipul lui Dumnezeu, statornicindu-l în prietenia sa (cf. CBC 355). Dar nu singur, ci i-a dat un ajutor ca să-i stea alături într-un mister de iubire. În același gând, Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur. Îi voi face un ajutor pe potriva lui" (Gen 2,18).

Creându-l pe om bărbat și femeie, a voit ca ei să perpetueze în creație chipul și imaginea sa. Acest chip și această imagine reprezintă, de fapt, misterul iubirii sale împărtășit familiei, bărbatului și femeii, prin care să se realizeze acel legământ de comuniune care trebuie să fie o oglindă a misterului Sfintei Treimi.

Sfântul Părinte papa Francisc, care a dorit să fie celebrat un sinod cu tema familiei, în două etape la distanță de un an, a chemat întreaga Biserică să-și îndrepte privirea spre această instituție divină și spre acest legământ sacru.

După celebrarea celor două sesiuni, Sfântul Părinte, urmând învățătura înaintașilor săi, mai ales a sfântului Ioan Paul al II-lea, a pregătit și oferit întregii Biserici, ca și tuturor oamenilor, o "exortație postsinodală" care să scoată în evidență bucuria iubirii și noblețea vocației familiei instituită de Dumnezeu drept celulă fundamentală a societății. Însuși Fiul lui Dumnezeu, născut după trup într-o familie, ridică misterul familiei la demnitatea de sacrament, făcându-l să fie mijloc de mântuire veșnică, declarând cu marea sa autoritate că "ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă" (cf. Mt 19,6).

Apostolul neamurilor, sfântul Paul, preluând această învățătură a lui Cristos, declară și el că această taină este atât de mare încât ea trebuie să fie imaginea legăturii lui Cristos cu Biserica.

Sfântul Părinte papa Francisc, ca un păstor plin de grijă pentru poporul său, sintetizând intervențiile părinților sinodali, la care adaugă și convingerile sale, a oferit întregii Biserici și lumii de azi o exortație apostolică cu titlul plin de semnificație Amoris laetitia - Bucuria iubirii, în care prezintă misterul familiei și al căsătoriei cu luminile ei, dar și cu problemele care nu trebuie să umbrească planul lui Dumnezeu cu privire la această taină considerată de Biserică "celula fundamentală a societății".

"Perechea, care iubește și dă naștere la viață, este o scriptură vie, capabilă să-l manifeste pe Dumnezeu, Creator și Mântuitor. De aceea, iubirea rodnică ajunge să fie simbolul realităților intime ale lui Dumnezeu", declară papa în această exortație apostolică, în care arată clar rolul familiei și caracterul său sacru (AL 18).

În lumina Sfintei Scripturi, relația rodnică a perechii, care constituie familia formată dintre un bărbat și o femeie, devine o imagine pentru a descoperi și descrie misterul lui Dumnezeu, care contemplă în Dumnezeu pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul de iubire. "Dumnezeul Treimii este comuniune, iar familia este reflexia sa vie", declară papa Francisc și, preluând câteva gânduri din învățătura sfântului Ioan Paul al II-lea, adaugă: "Dumnezeul nostru, în misterul său cel mai intim, nu este singurătate, ci o familie, dat fiind că are în sine paternitate, filiație și esența familiei, care este iubire. Această iubire în familia divină este Duhul Sfânt" (Omilia din 28 ianuarie 1979).

Sfântul Părinte confirmă, așadar, adevărul despre esența și chemarea familiei din voința lui Dumnezeu, care reprezintă miezul misterului familiei, și declară ceea ce prezentase înaintașul său, marele și sfântul papă Ioan Paul al II-lea: "Familia nu este ceva străin înseși esenței divine".

Putem să spunem pe drept că acest adevăr prezentat de papa Francisc reia și recunoaște marea demnitate a familiei creștine, așa cum avea să declare apostolul neamurilor: "Misterul acesta e mare; eu o spun cu privire la Cristos și la Biserică" (Ef 5,21.32).

Exortația apostolică a papei Francisc oferă o viziune largă și bine documentată despre acest mister, care este familia, opera lui Dumnezeu, pe care Isus o ridică la rangul de sacrament. În acest document postsinodal primim un mare dar și o mare lumină pentru a cunoaște familia, leagănul iubirii divine, care trebuie să fie cunoscută, iubită și apărată de afirmațiile unora, care nu au înțeles și nu înțeleg acest măreț mister.

Din momentul în care a apărut acest document, lumea întreagă s-a aplecat asupra lui căutând să înțeleagă conținutul său bogat și variat, pentru a reconsidera mai mult și mai bine bogăția acestui dar ceresc.

Ne bucurăm să știm că anul acesta, în luna septembrie, asemenea multor teologi și a multor școli de teologie pastorală, Institutul Teologic din Iași, la îndemnul nostru părintesc, a decis să aibă drept obiect de analiză și studiu acest dar pe care l-am primit prin grija Sfântului Părinte papa Francisc. Toți preoții, așadar, vor avea fericita ocazie de a beneficia de aceste cursuri, programate în diferite serii care se vor întruni la Institutul Teologic din Iași și la Centrul Gaudium et Spes din Traian.

Papa însuși cere și dă un sfat celor dornici de a o cunoaște și trăi, sfat care devine o regulă pentru cei care au în Biserică un rol de maeștri în tainele și învățătura Bisericii. Iată sfatul prezentat de Sfântul Părinte papa Francisc la începutul exortației sale: "Datorită bogăției celor doi ani de reflecții pe care a adus-o drumul sinodal, această exortație tratează, cu stiluri diferite, teme multe și variate. Acest lucru explică extinderea sa inevitabilă. De aceea nu sfătuiesc o lectură generală grăbită. Va putea să fie valorizată mai bine, fie de către familii, fie de către lucrătorii din pastorația familială, dacă vor aprofunda cu răbdare o parte după alta, sau dacă vor căuta în ea ceea ce vor avea nevoie în fiecare circumstanță concretă" (AL 7).

Luând în considerare bogăția de teme și probleme cu privire la familie și la menirea ei, precum și sfatul Sfântului Părinte, ne bucurăm și noi, cei din Dieceza de Iași, de o astfel de invitație de a participa la momentul de analiză și aprofundare a conținutului exortației. Acest lucru va face posibilă o cunoaștere și o înțelegere mai bună și mai rodnică pentru cei din învățământul catolic, pentru preoți - păstorii familiilor noastre -, pentru lucrătorii pastorali și membri ai diferitelor instituții și congregații, dar mai ales va fi un mare dar pentru tineri și familii în a cunoaște pentru ce lucru minunat se pregătesc sau ce misiune are fiecare familie în parte și cei care o compun: părinții - tata și mama - și rodul iubirii lor - copiii.

Cerem de la Domnul binecuvântare pentru toți preoții profesori care vor prezenta bogăția și varietatea conținutului acestei exortații apostolice, și le dorim preoților, beneficiarii acestor cursuri de formare, responsabilii principali ai grijii pastorale, harul de a pătrunde mai mult și cu mai mare folos spiritual în acest dar - mister, familia și căsătoria creștină, de care depinde viitorul lumii și al Bisericii.

Cu prețuire în Domnul și cu dorința unei bogate binecuvântări cerești.

Iași, 21 august 2017

Sfântul Pius al X-lea, papă

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat