Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (VIII)
Atenția lui Emanuel față de copii
Obișnuim a spune că Dumnezeu-iubire este autorul întregii creații, inclusiv al ființei umane pe care, așa cum citim în Cartea Genezei, a creat-o în vârsta adultă, mai întâi bărbatul, pe Adam, iar apoi femeia, pe Eva. Pe aceștia, "Dumnezeu i-a binecuvântat și le-a zis: «Fiți rodnici, înmulțiți-vă și umpleți pământul!»" (1,28a).
În propoziția "Dumnezeu este cu noi", pronumele personal persoana întâi plural, noi, include toate ființele umane, de toate vârstele, deci și copiii. Aceștia, în planul divin, au un rol însemnat: "Din gura copiilor și a pruncilor ți-ai pregătit laudă împotriva dușmanilor tăi, ca să nimicești pe cel răzvrătit și pe dușman" (Ps 8,3). Situația unui bebeluș în strictă dependență de mămica lui este considerată ca model de smerenie și de încredere în Dumnezeu: "Da, sufletul meu este în mine, ca un copil în brațele mamei sale" (Ps 130,2b). Însuși Dumnezeu Fiul vine în lume ca un copil, în smerenie, sărăcie, având de înfruntat numeroase împotriviri. Nu-i de mirare dacă în activitatea sa evanghelizatoare este totdeauna dispus să-i primească pe copiii aduși la el pentru a-i binecuvânta. Nu e de acord cu atitudinea restrictivă, prohibitivă a "celor mari", cărora le spune: "Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la mine, căci împărăția cerurilor este a acelora care sunt ca ei" (Mt 19,14).
Oricând și oriunde copiii revin la școală pentru un nou an de învățământ, Emanuel vrea să fie de față, să-i salute, să-i binecuvânteze, să-i încurajeze și să-i asigure de prietenia lui fidelă, efectivă. Părinților, voi "toți cei mari", binevoiți a înlesni această prietenie roditoare a copiilor voștri cu Emanuel, "calea, adevărul și viața"! Va fi o bucurie deosebită pentru ei și pentru voi.
P.A.D.