Gramatica vocațională. Mergi!
"Mergi" este verbul care exprimă o trimitere, o încredințare a unei misiuni și evocă o datorie de îndeplinit, un drum de parcurs pentru a atinge un țel. Înseamnă a porni la drum, a descoperi noi orizonturi, a înfrunta încercări, a depăși obstacole, a avea curajul îndrăznirii, a trăi experiențe noi și a întâlni persoane. De fapt, viața fiecărui om stă sub această exigență a lui "mergi", ca misiune de a merge înainte pe drumul vieții. Într-un mod special este o provocare pentru tineri, cei care se găsesc în fața alegerilor de viață pentru a construi propriul viitor. E vorba de un drum interior, de o "călătorie a inimii" marcată de necesitatea de a intra în adâncul sufletului, de a maturiza convingerile, de a îndrăzni noi cuceriri, de a nu ceda în fața temerilor și a nerealizărilor. Toate acestea ar trebui să caracterizeze fiecare tânăr care se lasă cucerit zi de zi de Cristos și continuă cu entuziasm drumul vieții.
Sfânta Scriptură ne relatează numeroase istorii în care Dumnezeu încredințează misiuni unor oameni, cărora le spune "mergi" pe drumuri care, înainte de toate, devin aventuri ale credinței. Abraham este primul care simte o astfel de chemare solemnă a lui Dumnezeu, care îi cere să lase pământul siguranțelor sale pentru a merge spre o nouă patrie: "Ieși din țara ta și din neamul tău și din casa tatălui tău spre țara pe care ți-o voi arăta!" (Gen 12,1). Întregul drum al lui Abraham este un itinerar de credință și ascultare marcat mereu de convingerea că "Dumnezeu va avea grijă". Moise a ascultat de multe ori în viața sa îndemnul lui Dumnezeu de a merge. În fața rugului aprins aude vocea lui Dumnezeu care îi spune: "Acum mergi, te trimit la faraon! Scoate poporul meu, pe fiii lui Israel, din Egipt!" (Ex 3,10). Copleșit de o astfel de misiune, Moise încearcă să reziste, dar Dumnezeu nu renunță: "Acum, du-te! Eu voi fi cu gura ta și te voi învăța ce să spui!" (Ex 4,12). Deosebită este chemarea lui Isaia: "Am auzit glasul Domnului, zicând: «Pe cine voi trimite și cine va merge pentru noi?». Iar eu am răspuns: «Iată-mă, trimite-mă pe mine!»" (Is 6,8). În deschiderea Noului Testament găsim îndemnul adresat de înger lui Iosif, pe care îl trimite în Egipt: "Ia copilul și pe mama lui, fugi în Egipt și stai acolo până când îți voi spune" (Mt 2,13). După încheierea persecuției îi cere să se întoarcă în Israel: "Ia copilul și pe mama lui și mergi în țara lui Israel" (Mt 2,20). Ultima mențiune a imperativului "mergi" se găsește în Cartea Apocalipsului, în contextul în care vocea cerească îi cere vizionarului să mănânce cartea și să devină vestitor al cuvântului: "Du-te și ia cartea deschisă din mâna îngerului care stă în picioare pe mare și pe pământ!" (Ap 10,8). Bineînțeles, de-a lungul evangheliilor întâlnim numeroase momente în care Cristos adresează îndemnul "mergi", încredințând astfel oamenilor diferite misiuni.
Viața fiecărui tânăr stă sub semnul acestor "trimiteri" ale lui Dumnezeu. El are un plan cu fiecare în parte și fiecăruia i-a pregătit un drum. Curajul stă în a răspunde la acest "mergi" al lui Dumnezeu cu încrederea că el a pregătit ceea ce este cel mai potrivit pentru propria viață și răsplătește orice încercare și orice curaj. Iar cea mai mare răsplată este o viață fericită! Regina Isabela a Castiliei s-a adresat astfel lui Cristofor Columb: "Mergi drept înainte și, dacă pământul pe care îl cauți nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea înadins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala".
Pr. Felix Roca