

Pâinea de pe masă
Încă nu s-a stins în mine acel moment în care, ca mamă, mi-ai spus că nu e frumos să refuz să mănânc pâine și mai ales să fac "ghiulele" din ea și să o arunc. Multe mame numesc asta "mofturi". Când refuză să mănânce, copiii lor fac mofturi! Nu am uitat și nu voi uita, pentru că acel moment a fost pentru mine o lecție de viață.
Îți amintești cum m-ai luat de mână, m-ai urcat pe bicicletă și m-ai dus la brutărie? Nu mi-a ieșit nici acum din nări acel miros de pâine proaspătă... Ce plăcut!
L-ai rugat pe brutar să mă învețe ce înseamnă pâinea, iar el, la rândul său, l-a rugat pe un muncitor să mă ducă cu mașina pe câmp, pe un lan de grâu. M-a dus și mi-a vorbit despre ceea ce înseamnă a semăna, a îngriji și a recolta grâul. M-a impresionat!
Am revenit apoi în brutărie, de unde m-a preluat din nou brutarul și, începând din depozit, unde era grâul, și până la rafturile cu pâine aburindă, mi-a vorbit circa două ore. Nu pot să uit entuziasmul și interesul pe care l-a arătat față de mine. Până și mama era uimită de cât suflet punea în ceea ce îmi spunea.
La final pot să spun că mi s-a făcut o lecție completă cu titlul "Pâinea de pe masă". Și mărturisesc că de atunci nu am mai făcut "ghiulele", nu am mai aruncat-o pe jos și, ceea ce este cel mai important, am mâncat-o cu poftă și - așa cum m-a învățat și mama, dar și brutarul - de fiecare dată, i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru că este atât de bun și prin părinți ne dă pâinea cea de toate zilele.
Cum sunt buni părinții mei că lucrează ca eu să am pâine pe masă, cum e bun Dumnezeu care face să crească grâul, cum e priceput brutarul care face pâine bună, cât de atenți și recunoscători trebuie să fim noi, copiii, pentru pâinea pe care o avem pe masă!... (Iulian)
Prelucrare de pr. Felician Tiba