Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

(continuare din numărul trecut)

La porunca reginei, prințesele au adus o măsuță joasă și, la un semn al ei, Sikatora s-a lăsat jos turcește pe o rogojină, ca să soarbă dintr-o ceșcuță trandafirie prețioasă băutura armonică a patriei sale.

- Ia și din fazan, i-a spus regina. E o parte din vânatul tău pe care l-ai adus alaltăieri acasă.

- L-am prins numai datorită șoimului ce mi l-ai dăruit, o, nobilă regină! Nu am văzut o pasăre mai mândră; s-a înălțat sus ca o săgeată și s-a repezit asupra sărmanului fazan, care tocmai își întindea fără grijă, la soare, în fața cuibului, aripile strălucitoare.

În timp ce prințul gusta din bucate, regina îl privea cu satisfacție. Femeia ambițioasă se gândea că va găsi în el instrumentul cu ajutorul căruia să-și atingă țelul la care tindea: îndestularea ambiției nemărginite și potolirea urii arzătoare ce le nutrea în sufletul ei. Sivan, soțul ei, nu era un dușman declarat al creștinismului, dimpotrivă, îl favoriza și îl ocrotea, și de mai multe ori încercase să se facă și el creștin. Din această cauză ea îl ura. Dintre fiii ei, cel mai tânăr și mai deștept devenise creștin; ea îl ura și pe el și nu-l mai socotea de fiu. Fiul ei cel mare era un degenerat, o nulitate; pentru atingerea scopurilor sale nu se putea gândi la el. Mai avea un frate, numit Sikatondono, unul dintre cei mai bogați și puternici principi din Japonia; în el își pusese ea speranța mai înainte. Însă acela era un om pașnic și domol și nici nu avea copii; deci nu era potrivit pentru întemeierea unei dinastii noi, ceea ce era unul dintre visurile ambițioasei femei. De aceea, l-a înduplecat pe fratele ei Sikatondono să adopte pe unul dintre băieții cei mai nobili de la curtea împărătească, pe unul care, după câte i s-a spus, avea talentele trebuincioase unui războinic și unui domnitor.

Alegerea căzuse pe Sikatora și părea foarte norocoasă. Tânărul întrunea frumoase însușiri trupești și sufletești. Trupul lui zvelt, și totuși zdravăn, era deprins cu toate exercițiile cavalerești la care ținea foarte mult nobilimea japoneză, ținuta lui era mlădioasă și grațioasă; fruntea relaxată, privirea vioaie, trăsăturile fine ale feței destăinuiau o pricepere ageră și o inimă sinceră; de fapt, Sikatora era din firea lui doritor pentru tot ce e mare și nobil și nutrea în inima sa dorința să-și poată vărsa sângele pentru mărirea și fericirea scumpei sale patrii. Toate acestea îl făceau destoinic pentru rolul la care se gândea mătușa lui, în ambiția ei. Un singur punct rămăsese îndoielnic: ce atitudine va avea prințul față de creștinism? După câte observase ea, tânărul era tot atât de însetat de adevăr ca și de mărire și existau motive de teamă ca nu cumva să se lase de religia țării și să îmbrățișeze credința străină. Regina înnebunea de necaz numai gândindu-se că acest lucru ar fi cu putință; trebuia să împiedice din timp un astfel de pas ce i-ar fi încurcat toate planurile. Ea spera să-și atingă scopul propunând ambiției lui Sikatora un tablou destul de ademenitor, care putea să facă și pe un creștin să se lepede de credința sa, nicidecum să încurajeze pe un păgân de a se face creștin. Cel puțin așa gândea ea.

În timp ce tânărul mânca, regina i-a spus multe vorbe lingușitoare. Dar acum, după ce se săturase și împinse la o parte ceșcuțele smălțuite, strângându-și mantaua grea de mătase, ce cădea în falduri pe treptele estradei, regina i-a spus:

- Acum așază-te aici, pe treapta aceasta, nepoate, și ascultă ce îți va spune mătușa ta! Am auzit cu bucurie cum ai adus azi jertfă lui Midsu-no-Kami, după obiceiul strămoșesc, în locul prințului de Tosa, pe care zeii îl vor pedepsi. O, de ai păstra mereu aceste sentimente față de credința patriei noastre! Căci, crede-mă, cea mai mare primejdie care a amenințat vreodată scumpa noastră Japonie vine din partea străinilor și a credinței lor. Nu degeaba și-a înconjurat împăratul Chinei țara cu zidul cel lung de 10.000 Li (1.000 de ore de drum), ca să o apere de străini; țara noastră însă au înconjurat-o înșiși zeii cu un zid mai puternic - cu apele întinsului ocean. Da, ea ar putea fi nebiruită dacă principii noștri nu ar fi deschis larg porțile pentru acei străini nesuferiți! Ei au pătruns cu ajutorul lor și e timpul să-i dăm afară și astfel să păstrăm Japonia numai pentru japonezi.

Ah, scumpul meu nepot, ce vedem pe măreața noastră insulă Șimo? Principii de Goto, Arima, Omura - de i-ar nimici zeii! - sunt creștini! Și așa toată partea de apus și din mijloc a insulei aparține străinilor, pe care nu-i pot suferi! Ei chiar acum construiesc portul Nagasaki și deschid o spărtură largă în fortificația ocrotitoare a apelor. Aici, la răsărit, regatul Bungo e aproape în puterea lor, de vreme ce tocmai fiul meu s-a dat de partea lor, iar Sivan, soțul meu, a încercat de mai multe ori să îmbrățișeze această religie urâtă de zei!

Ochii reginei aruncau scântei de mânie și glasul i s-a înăbușit când spunea toate acestea. Sikatora se uita aproape îngrozit la trăsăturile ei desfigurate de patimă. După aceea, ea a continuat:

- Până acum am reușit să-l rețin de la acest pas. Dacă totuși ar face aceasta - pe Dsin-Mu, divinul fondator al împărăției noastre! -, ar sfârși îngrozitor. Deci puterea străinilor pe insula noastră este mare. Pe insula învecinată, Sikoku, ei au în mrejele lor pe principele de Tosa (desigur că, după ce a trecut fățiș la străini, îi va fi greu să poată ajunge la cârmuire). Și - lucru și mai rău -, pe Nippon, insula cea mai mare și cea mai însemnată, atotputernicul Șogun Nobunanga lucrează numai pentru străini. El, care din datorie ar trebui să fie comandantul suprem al lui Mikado (împăratul), care își trage originea prin generații neîntrerupte timp de două mii ani din dumnezeiescul Dsin-Mu, și prin aceasta din Zeul-soare, tocmai Șogunul a uitat într-atât de datorie încât s-a aliat cu principii creștini, pentru ca să-l pună în umbră pe Mikado și să ajungă el stăpânitor! Nu-i așa, nepoate?

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat