Adu-ți aminte de mine! Fericitul Anton Durcovici
Cu binecuvântarea Excelențelor Lor episcop Petru Gherghel, arhiepiscop mitropolit dr. Ioan Robu, episcop Aurel Percă și episcop Cornel Damian, Departamentele de Istorie Bisericească de la Episcopia de Iași și Arhiepiscopia de București au realizat un film documentar dedicat fericitului Anton Durcovici.
Filmul documentar intitulat "Adu-ți aminte de mine!" ("Tantum memento mei!") redă, prin fotografii, muzică și documente de arhivă, atmosfera epocii în care a trăit fericitul Anton Durcovici și care ne oferă un nou prilej de a medita asupra testamentului spiritual lăsat nouă.
Filmul este structurat în șapte părți. Astfel, în partea I - "Corpus Domini" este prezentat un grupaj de fotografii realizate la Iași cu prilejul procesiunii de Joia Verde, din 30 mai 1948, ceremonie care a fost prezidată de episcopul martir Anton Durcovici. "Corpus Domini" din acea zi a fost ultima exprimare liberă pe străzile orașului Iași, înainte ca noaptea comunismului ateu să-l ia în captivitate.
Partea a II-a - "România, patria mea", a fost realizată, cu ajutorul unui set de diapozitive inedite, făcute de arhiepiscopul de București Alexandru Theodor Cisar, cu prilejul unor călătorii efectuate împreună cu fericitul Anton Durcovici la Stâna de Vale (Oradea), cât și în alte locuri pitorești. Cu ajutorul altor diapozitive inedite, unele color, a fost realizată și partea a III-a a filmului documentar, intitulată "Paradisul terestru". Fotografiile prezintă frumoasa reședință de vară de la Timișu de Jos, acolo unde seminariștii bucureșteni, alături de rectorul Anton Durcovici, și-au petrecut vacanțele de vară în perioada 1925-1948.
La rândul ei, partea a IV-a a documentarului fotografic, intitulată "Ave Maria", a fost realizată tot la Timișu de Jos. Diapozitivele folosite, unele color și inedite totodată, surprind grota maiestuoasă a sfintei Fecioare de la Lourdes, realizată de fericitul Anton Durcovici în anul 1926. Imaginile surprind și statuia Maicii Domnului executată în atelierul lui Francisc Durcovici, fratele fericitului.
Partea a V-a - "Nihil sine Deo" conține imagini inedite și o secvență de film de la nunta principesei Ileana de România cu principele Rudolf de Habsburg, care a avut loc la Castelul Peleș la 26 iulie 1931, ceremonie la care au fost prezenți și fericiții Vladimir Ghika și Anton Durcovici.
"Încă o jertfă" este numele celei de-a VI-a părți a documentarului istoric, centrată pe evenimentul morții, la 17 martie 1943, a mamei fericitului, Maria Durcovici, eveniment descris de fericitul Anton Durcovici cu expresia: "Încă o jertfă". Maria Durcovici este înmormântată în Cimitirul Bellu Catolic din București. La 26 iunie 1949, fericitul Anton Durcovici a fost răpit de agenți ai Securității, într-o zonă aflată la câteva sute de metri de mormântul mamei sale.
Ultima parte a documentarului fotografic are același titlu ca și filmul prezentat mai sus - "Tantum memento mei!" ("Adu-ți aminte de mine!").
Filmul se dorește a fi o reluare a itinerarului urmat odinioară de fericitul Anton Durcovici, a vieții sale eroice și pline de sfințenie, presărată cu multe bucurii, dar și cu multe încercări și jertfe.
Dr. Dănuț Doboș