Eveniment înălțător la Berindești
Sfințirea bisericii și consacrarea altarului din Berindești vor avea loc duminică, 27 august, ora 12.00.
Satul Berindești este situat de-a lungul șoselei ce leagă Răcăciuniul de Fundu Răcăciuni (aproximativ între km 5 și 7). Din punct de vedere administrativ este considerat component al satului Gâșteni, însă ecleziastic este filială a Parohiei Dumbrăveni.
Catolicii există pe aceste meleaguri de secole, unii morți din Sascut fiind aduși aici pentru a fi îngropați încă de pe la anul 1750.
Biserica veche de paiantă a fost construită pe la anul 1912, dar din cauza cariilor care au mâncat lemnul nu mai prezenta siguranță. Cu ocazia administrării sfântului Mir în parohia vecină, Fundu Răcăciuni, în anul 2006, i-am propus Preasfințitului Petru Gherghel construirea unei alte biserici ceva mai mare. Am executat proiectul cu o firmă din Focșani, inginer de rezistență l-am luat pe fratele meu Felician și am lucrat în regie proprie. Picturile din biserică și Calea sfintei cruci sunt opera lui Cristi Cojocaru din Bacău. Structura a realizat-o fratele său, Ionuț Cojocaru, iar băncile au fost lucrate de firma lui Remus din Traian - Bacău. Clopotele le-am procurat de la S.C. Selwerk din Odorheiul Secuiesc.
Biserica, având hramul Martiriul Sfântului Ioan Botezătorul, are o lungime de 20 m, lățimea de 8 m, înălțimea de 8 m, la care se adaugă la intrare turnul și două sacristii în spatele altarului.
Comunitatea din Berindești are 48 de familii întregi și 17 jumătăți, cu 271 de enoriași. Sunt puțini, dar în majoritate buni. Doar cu ajutorul lor nu puteam termina lucrările. Ne-au susținut Consiliul Local al Comunei Răcăciuni, Episcopia de Iași, cea de Köln, numeroși binefăcători din țară și din străinătate, cărora le mulțumim.
Pr. Iulian Pascaru