Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (VII)
Gloria lui Emanuel, gloria Mariei, gloria noastră
De Maria numquam satis, obișnuiau să spună sfinții părinți ai Bisericii. "Despre Maria, niciodată nu s-a spus și nu s-a scris îndeajuns", așa cum nici despre Emanuel nu s-a spus, nu s-a scris și nici nu se va scrie vreodată îndeajuns, pentru că este Dumnezeu adevărat și om adevărat.
Pe tot parcursul anului liturgic sunt celebrate în cinstea preacuratei Fecioare Maria patru solemnități: 1 ianuarie, 25 martie, 15 august și 8 decembrie; ca sărbători, avem datele de 2 februarie, 31 mai și 8 septembrie, iar comemorări obligatorii sunt: Inima Neprihănită a Mariei, în prima sâmbătă după solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus (data diferă), 15 septembrie, 7 octombrie și 21 noiembrie. Afară de acestea, lunile mai și octombrie sunt dedicate în întregime Mariei. Mai adăugăm toate primele sâmbete ale lunilor, închinate inimii neprihănite a Mariei, precum și toate sâmbetele din timpul anului.
Apogeul cultului marian îl putem considera la 15 august, când sărbătorim ridicarea Maicii Preacurate cu trupul și sufletul la cer, iar apoi, în ziua a opta, comemorarea Încoronării Mariei ca Regină (22 august). Alături de Emanuel, Fiul ei preaiubit, regele universului, Maria este mereu cu noi în calitate de "Maica milei, viața, mângâierea și speranța noastră". Așa o salutăm și ne încredem în ocrotirea și mijlocirea ei: "Întoarce spre noi ochii tăi milostivi; iar după surghiunul acesta (în care ne aflăm pe pământ), arată-ni-l pe Isus, binecuvântatul rod al trupului tău!"
Având o atare mamă, bună și puternică, suntem datori s-o respectăm și s-o ascultăm în tot ce ne spune. Să ne amintim de intervenția sa delicată în criza intervenită la nunta din Cana Galileii, când spune slujitorilor ("alergătorilor"): "Faceți tot ce vă va spune (Isus)!" (In 2,5). El ne spune mereu: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15). Iar când ne-a învățat cum să ne rugăm, ne-a spus: "Tatăl nostru, care ești în ceruri, sfințească-se numele tău! Vie împărăția ta! Facă-se voia ta, precum în cer, așa și pe pământ!" (Mt 6,9-10).
"Părinte atotputernic și veșnic, care pe neprihănita Fecioară Maria, Născătoarea Fiului tău, ai înălțat-o cu trupul și sufletul la slava cerească, dă-ne, te rugăm, harul ca, tinzând pururi la cele de sus, să ne învrednicim a fi părtași de mărirea ei" (Rugăciunea Liturghiei solemnității).