- În apararea sanatatii - |
Anemia
Spus pe scurt, anemia înseamnă număr scăzut de globule roșii (hematii) în sânge. Hematiile sunt celulele care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi cu ajutorul hemoglobinei, o proteină din componența acestora. Numărul scăzut al hematiilor înseamnă, astfel, mai puțin oxigen în țesuturi, oxigen de care avem nevoie pentru supraviețuire. Anemia nu este o boală în sine, ci mai degrabă o manifestare a diferitelor stări patologice. Mai mult, în funcție de gravitate, anemia va conduce treptat la apariția complicațiilor prin lipsa de oxigen în țesuturi, cum sunt scăderea tensiunii arteriale și insuficiență cardiacă.
Principalele cauze ale anemiei sunt pierderile de sânge: atât cele acute (cantitate mare de sânge pierdută într-un interval scurt de timp), cât și cele cronice (cantitate mare de sânge pierdută într-o perioadă îndelungată). La rândul lor, pierderile de sânge pot fi cauzate fie de factori interni (de ex.: hemoragia digestivă, când diferite afecțiuni rup vasele de sânge și acestea se acumulează în stomac sau intestine), fie de factori externi (de ex.: tăierea sau înțeparea accidentală a unor vase mai mari de sânge).
Alte cauze care conduc la apariția anemiei sunt unele medicamente și anomaliile hematiilor - care le fac mai fragile și mai ușor de distrus, precum și incapacitatea organismului de a le produce în măduva osoasă. În cea din urmă situație intră și unele boli cronice (infecții, inflamații și cancer). De exemplu, afectarea cronică a rinichilor împiedică producerea eritropoetinei, un hormon care ajută la formarea hematiilor.
Formarea globulelor roșii este ajutată și de vitaminele B9 și B12, astfel că pe lângă cauzele menționate mai sus, există anumite obiceiuri care pot determina apariția anemiei: de exemplu, dieta vegetariană predispune la anemie prin deficit de vitamina B12 (care se găsește în special în produsele de origine animală), iar consumul excesiv de alcool predispune la anemie prin deficit de vitamina B9 (care se găsește în special în fructele și legumele verzi).
În mod normal, în cazul anemiei prin pierderi de sânge, în funcție de cantitatea pierdută, organismul este capabil să compenseze deficitul prin producerea de noi hematii. Această compensare e mai dificilă în cazul bătrânilor sau în cazul persoanelor care suferă de diverse alte afecțiuni. De aceea, unele persoane pot avea manifestări ale anemiei, altele nu.
Atunci când apar, manifestările clinice sunt fie rezultatul lipsei de oxigen la nivelul țesuturilor și organelor, fie rezultatul pierderii efective de sânge și depind, de asemenea, de rapiditatea cu care s-a instalat anemia. Astfel, pierderea generală de sânge sau anemia cronică se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale și creșterea compensatorie a bătăilor inimii (tahicardie). Lipsa de oxigen la nivelul organelor se manifestă prin oboseală generală, somnolență, tulburări de vedere, palpitații (bătăi puternice ale inimii), angină pectorală (dureri în regiunea inimii), dificultăți de respirație în repaus sau la eforturi mici, putând exista chiar o stare de leșin.
Anumite semne și simptome indică o anumită cauză a anemiei: vărsăturile sau scaunele cu sânge sugerează drept cauză hemoragia digestivă, iar culoarea sângelui este mai închisă sau mai deschisă în funcție de locul sângerării (hemoragie digestivă superioară sau inferioară); urina închisă la culoare și icterul (colorația galbenă a pielii și a mucoaselor) pot sugera distrugerea hematiilor; scăderea importantă în greutate în absența dietelor poate sugera cancer.
Niciunul dintre aceste semne și simptome nu este specific anemiei sau cauzelor acesteia. Asta înseamnă că nu toate persoanele cu astfel de manifestări suferă de afecțiunile enumerate mai sus. Dar important este ca toți cei care prezintă astfel de semne și simptome să se prezinte la medic pentru a putea fi investigați.
Dr. Bianca Hanganu