Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Berdîciv

Orașul ucrainean de azi, Berdîciv, aflat la 200 km spre vest de capitala Kiev, a avut o istorie bogată, legată de două elemente: mănăstirea carmeliților desculți și prezența unei mari populații evreiești. Se spune că pe timpuri localitatea era atât de frumoasă și cu o cultură înfloritoare, încât era supranumită "Orașul-Cetate" sau "Ierusalimul din Volînia", aici locuind peste 40.000 de evrei. Evenimentele majore ale istoriei orașului s-au desfășurat, în mare parte, în jurul mănăstirii carmeliților desculți.

În anul 1430, marele duce al Lituaniei, Vytautas, a preluat controlul în regiunea Kalinik. Unul dintre subalternii săi, Berdîci, a fondat o cetate în acea zonă, dar în anul 1483 tătarii din Crimeea au distrus localitatea. Când s-a făcut delimitarea graniței între Lituania și Polonia, în anul 1546, regiunea a revenit nobilei familii poloneze Tyszkiewicz.

Mănăstirea, care are aspectul unui castel medieval fortificat, a fost construită la inițiativa lui Janusz Tyszkiewicz. Conform mărturiilor, el ar fi fost luat prizonier de către tătari, însă într-un vis a văzut cum o mulțime de călugări se ruga pentru eliberarea sa. A reușit să evadeze și, fugind spre casă, a întâlnit un grup de călugări carmeliți desculți. Drept recunoștință, le-a zidit lor această fortăreață. În anul 1627, castelul a fost transformat de către călugări într-un convent. O sută de ani mai târziu, călugării au construit o măreață biserică barocă în cinstea Maicii Domnului, care și azi este cel mai frumos și mai vizitat obiectiv din Berdîciv. În familia lui Janusz Tyszkiewicz exista de mult timp, ca o moștenire prețioasă, o icoană considerată miraculoasă, pe care acesta, la 22 iulie 1642, a oferit-o călugărilor pentru a o expune în biserica lor. Icoana era o pictură în ulei pe pânză, fixată pe o placă de lemn de chiparos. Maria este reprezentată ținând în brațe cu ambele mâini pruncul, care are în mâna stângă o carte, iar cu cea dreaptă binecuvântează.

Icoana, împodobită cu o frumoasă ramă în stil baroc, aurită, a fost așezată deasupra altarului. Nu au întârziat să apară minunile, fiind vindecat, la 23 mai 1642, însuși episcopul de Kiev, Stanislaw Zaremba. Până în anul 1756 au fost confirmate oficial 263 de vindecări miraculoase.

La 28 ianuarie 1753, papa Benedict al XIV-lea a emis un decret special prin care aproba încoronarea oficială a icoanei. S-au realizat două coroane de aur, iar ceremonia a fost oficiată de episcopul Kajetan Soltyk în anul 1856. Din păcate, pe la jumătatea secolului al XIX-lea coroanele au fost furate, dar papa Pius al IX-lea a oferit în dar altele noi, care au fost realizate la Roma și icoana a fost încoronată pentru a doua oară.

În anul 1926, mănăstirea și biserica au fost preluate de puterea sovietică amenajându-se acolo un muzeu al ateismului. Icoana a fost expusă ca obiect de muzeu.

În anul 1941, nu se știe din ce motive, icoana a dispărut. Nemaigăsindu-se, în anul 1991 s-a comandat la un pictor polonez o icoană nouă, pe care sfântul papă Ioan Paul al II-lea a binecuvântat-o în anul 1996 în biserica "Sfânta Hedwiga", din Cracovia, Polonia.

La 16 iulie 1997, icoana binecuvântată a fost inaugurată oficial, iar în anul 1998 a avut loc încoronarea, oficiată de către episcopul Jan Purwinski.

Papa Ioan Paul al II-lea, vizitând Ucraina, la celebrarea sfintei Liturghii pe stadionul Chaika din Kiev, la 24 iunie 2001, a cerut să fie adusă lângă altar icoana de la Berdîciv.

În luna iulie a anului 2006, carmeliții au celebrat jubileul de 250 de ani de la prima încoronare.

Sanctuarul de la Berdîciv a fost declarat de episcopatul ucrainean sanctuar național pentru credincioșii de rit latin din Ucraina.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat