Valea Lupului - O nouă biserică
Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului va fi sfințită sâmbătă, 22 iulie. Celebrarea liturgică va avea loc la ora 10.00.
Localitatea Valea Lupului se află în vecinătatea vestică a municipiului Iași, pe malul stâng al Bahluiului. Cât privește numele localității sunt mai multe ipoteze. Cele mai agreate sunt cele legate de terenurile care au fost deținute fie de domnitorul Vasile Lupu, fie de boierul Lupu Prăjescu. În scurtul ei istoric, localitatea a aparținut pe rând comunelor: Miroslava, Galata și Rediu. Din anul 2004 a devenit comună de sine stătătoare în cadrul județului Iași.
Referitor la comunitatea catolică din localitate, aceasta este compusă din familii care locuiesc de mai mult timp și sunt la a treia sau a patra generație, precum și din familii venite în ultimul deceniu. Comunitatea romano-catolică a fost filială a catedralei, apoi a Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Iași.
La 1 septembrie 2007 a fost numit administrator parohial pr. Alois Hîrja, iar duminică, 2 decembrie 2007, PS Aurel Percă a inaugurat și binecuvântat capela "Sfântul Padre Pio".
Credincioșii au propus ca patron al comunității catolice pe sfântul Pius de Pietrelcina, iar PS Petru Gherghel a aprobat ca el să fie model și a încurajat demersul de a construi aici o biserică. Padre Pio a fost ales ca patron din mai multe motive. În primul rând, uimitoare este viața lui dedicată jertfei din iubire și bucuria de a sluji lui Dumnezeu și Bisericii, chiar când alții l-au blamat. Mai mult, într-un ambient local marcat puternic de modernism și secularizare, Padre Pio este un om profetic a cărui viață a evidențiat faptul că pe calea mântuirii și a învierii se merge parcurgând calea crucii.
De aceea, în arhitectura bisericii stațiunile de la Calea crucii sunt integrate în același cerc (simbolul perfecțiunii) cu stațiunile de la Calea luminii. Ambele itinerarii sunt orientate spre vitraliul din centru care-l prezintă pe Isus Cristos înviat sub vitraliul Sfintei Treimi. El este înconjurat de sfinții Benedict, Edit Stein, Alois de Gonzaga, Francisc din Assisi și doi îngeri care sunt de o parte și de alta lângă tabernacol.
De la 1 ianuarie 2009, comunitatea catolică a devenit parohie, s-a început proiectul pentru construirea bisericii și, în primăvara anului 2012, au început lucrările care s-au finalizat în primăvara anului 2017. Biserica este construită în formă neoclasică și are o lungime de 18,30 m, lățime 10 m, înălțime 8 m. Înălțimea turnului este de 15 m. Arhitectul bisericii a fost Dragoș Tigața, iar diriginte de șantier Irina Ignătescu Manea. Lucrările au început cu SC Andrinelu SRL și s-au încheiat cu SC Termosystem Design SRL.
Ca elemente particulare ale bisericii ies în evidență vitraliile, încălzirea prin panouri radiante, o sală la demisol pentru întâlniri și cateheze, un covor de granit și balcoanele care oferă spațiu de rezervă pentru marile sărbători. Vitraliile sfinților, prin trăsăturile feței, evidențiază frumusețea lor, seninătatea, bucuria de a fi cu Isus Cristos, hotărârea lor de a rămâne numai cu el. Fiecare transmite câte un mesaj puternic inspirat din credința sa.
De la înființarea parohiei și până în prezent aceasta a cunoscut o creștere de la 75 de familii (din care în satele vecine erau 20) la 129 de familii (25 în satele din jur). În parohie există un grup de rugăciune afiliat la centrul internațional sub patronajul lui Padre Pio, iar copiii și tinerii pot activa la centrul cercetășesc interconfesional "Sfântul Dumitru" din localitate.
Pr. Alois Hîrja