Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (VI)
Onestitatea față de munca depusă de cineva în a crea ceva, în orice domeniu, obligă la recunoașterea dreptului de autor.
Dacă așa stau lucrurile în lumea noastră strict pământeană, de ce să nu recunoaștem acest drept elementar lui Dumnezeu, Tatăl Atotputernicul, creatorul cerului și al pământului, al tuturor văzutelor și nevăzutelor?
Într-adevăr, el, cel unic în ființă și întreit în persoane, care posedă atributele divine la superlativ, el, iubirea milostivă continuă, stă la originea universului cu întreg arsenalul alcătuirii și funcționării lui. O atenție deosebită a arătat când l-a creat pe om, capodopera creației, după chipul și asemănarea sa.
Chiar și după alungarea primului cuplu uman din paradisul pământesc, din cauza neascultării grave de porunca dată, milostivirea divină intervine prin ascultarea totală față de Tatăl, a Fiului, care ia prin întrupare firea omenească, el, Emanuel, pentru a o reabilita prin jertfa supremă a crucii, consfințită prin gloria învierii.
Emanuel este salvator pentru toți cei care îl acceptă și pentru fiecare în parte. Merită să-i fim recunoscători, ca prieteni și ucenici ai săi.
Personal îi sunt recunoscător lui Emanuel pentru că a fost cu mine "din sânul mamei mele", de-a lungul a nouă decenii, în lumină și, îndeosebi, în vremurile grele. A fost cu mine când buna mea mamă m-a adus la lumina zilei (la ora 8 a.m. cum stă scris în certificatul de naștere), în ziua de 19 iulie 1927, dar mai cu seamă la lumina credinței, în ziua de 25 iulie același an. A fost cu mine în primii ani ai copilăriei, în căminul părintesc, ultimul dintre cei patru copii; a fost cu mine în școala elementară parohială "Notre-Dame de Sion", timp în care l-am primit prima dată în sfânta Împărtășanie, iar apoi la sfântul Mir; a fost cu mine în anul 1939, când veneratul episcop, Mihai Robu, m-a primit în Seminarul diecezan din Iași; a fost cu mine în anii seminariali, de formare pentru sfânta Preoție, în anii de război, de refugiu la Beiuș, iar anul școlar 1944-1945 în Seminarul arhidiecezan de la Timișu de Jos-Brașov, sub conducerea mult veneratului Monsenior Anton Durcovici; a fost cu mine în timpul "vacanței prelungite", între anii 1948 și 1952, din cauza închiderii seminarului de către guvernul "democrat popular". A fost cu mine într-un mod cu totul deosebit în sfințirea preoțească, prin mâinile arhiepiscopului mitropolit de București, Alexandru Theodor Cisar, la 29 iunie 1953, în catedrala din Alba-Iulia, precum și după aceea în activitatea didactică și pastorală, până astăzi. Îți mulțumesc din toată inima, preabunule Emanuel! Vreau să fiu cu tine mereu, călăuzit de Duhul tău Sfânt, sub ocrotirea Mamei Preacurate și a sfintei Tereza de Lisieux.
P.A.D.