Patronul politicienilor și al guvernanților
Sfântul Părinte papa Francisc a declarat într-un interviu că zilnic cere harul de a avea simțul umorului asemenea sfinților: "În fiecare zi mă rog acea rugăciune frumoasă a sfântului Thomas Morus: «Dă-mi, Doamne, simțul umorului». Pentru că simțul umorului te ridică, te face să vezi provizoriul vieții și să iei lucrurile cu un spirit de suflet răscumpărat. Umorul este acea capacitate de a fi copil în fața lui Dumnezeu, de a-l lăuda pe Domnul cu un zâmbet și chiar cu o glumă bine făcută" (20 noiembrie 2016).
Printre cei care au avut un bogat simț al umorului și au trăit bucuria evangheliei a fost și sfântul Thomas Morus. Născut la Londra în anul 1478, a fost unul dintre cei mai mari umaniști ai timpului său. Prin viața sa a reușit să concilieze ceea ce astăzi ar părea imposibil: a fost om politic și om sfânt, cancelar la curtea regelui Angliei, Henric al VIII-lea, și soț fidel, scriitor iscusit și tată model pentru patru fiice.
Greutățile vieții, moartea primei soții, persecuțiile îndurate pentru fidelitatea față de Biserică le-a depășit mereu prin rugăciune și studiu. Își începea zilnic ziua prin ore de rugăciune și studiu, fiind pasionat și expert nu doar în drept civil și canonic, ci și în teologie, istorie, literatură. Ziua sa, chiar și atunci când era cancelar la curtea regelui, începea în toiul nopții, la ora 02.00. Studia și se ruga până la ora 07.00 dimineața, apoi participa la sfânta Liturghie. Timpul de după sfânta Liturghie era dedicat familiei, alături de care lua zilnic micul dejun. Abia apoi pleca la muncă, reușind astfel să ofere timp sufletului prin rugăciune, minții prin studiu, familiei prin momente de comuniune și serviciului prin devotament.
Thomas Morus le este cunoscut unora prin scrierile sale: "Utopia", "Ultimele patru lucruri", "Meditație pioasă", "Tratatul asupra pătimirii", "Replică lui Luther" etc. Altora le este cunoscut prin umorul său. Însă tuturor le este cunoscut prin conștiința sa pură, fidelă până în cele mai mici detalii lui Cristos, evangheliei și Bisericii. Astfel, atunci când regele Henric al VIII-lea a decis să separe Biserica din Anglia de Biserica Catolică pentru a putea divorța de soția sa, Ecaterina de Aragon, și să se căsătorească cu Anna Bolena, Thomas a preferat să suporte amenințările, persecuțiile, închisoarea, ba chiar moartea, decât să acționeze împotriva conștiinței sale și a legilor divine.
Sunt memorabile cuvintele adresate judecătorilor săi: "Așa cum sfântul apostol Paul era prezent și asista la moartea sfântului Ștefan și acum amândoi se află în gloria sfinților din paradis și prietenia lor va dura pentru totdeauna, tot la fel, cred cu adevărat, și pentru aceasta mă rog din inimă, că, deși acum, pe pământ, Excelențele Voastre mă condamnați la moarte, vom putea totuși dincolo, în paradis, să ne întâlnim împreună pentru mântuirea veșnică". Iar călăului său, în timp ce urca pe eșafod pentru a fi decapitat, i-a spus: "Vă rog să mă ajutați să urc; ca să cobor nu o să deranjez pe nimeni".
A fost omorât la 6 iulie 1535, sărbătoarea sfântului Thomas Becket, arhiepiscopul asasinat în anul 1190 în catedrala din Canterbury. Capul său, expus pe podul din Londra, l-a înlocuit pe cel al cardinalului Fisher, un alt om fidel Bisericii, executat la 22 iunie.
Thomas Morus a fost beatificat de papa Leon al XIII-lea în anul 1889 și canonizat în anul 1935 de papa Pius al XI-lea. La 31 octombrie 2000, cu ocazia jubileului, Ioan Paul al II-lea l-a declarat patron al politicienilor și al guvernanților.
Pr. Laurențiu Dăncuță