Mulțumesc, mamă, că ai venit
Întâmplarea care urmează a fost povestită de sora Eusebia a Sfintei Cruci și s-a petrecut în Kenya. Este vorba despre o femeie vraci în vârstă de 90 de ani.
"În zona misiunii noastre, locuia o femeie vraci care se mai ocupa din când în când și cu vrăjitoria. Avea 90 de ani, a strâns multă avere cu vrăjitoria și, pentru că nimic nu o mai încânta, a început să facă tot felul de călătorii cu mașina. Într-o zi, aproape de misiunea noastră, i s-a făcut rău în mașină și șoferul a venit să ne ceară ajutorul. Am lăsat copiii în școală și înarmată cu multă răbdare, cuvinte frumoase și încurajări, m-am adresat femeii. Dându-i ajutorul necesar și încurajând-o, femeia a început să se simtă din ce în ce mai bine.
L-am rugat pe șofer să mai zăbovească puțin și să aducă mașina la misiune. În timpul acesta l-am rugat pe Dumnezeu astfel: "Doamne, sfântă Fecioară Marie, ajutați-mă, dăruiți-mi harul de a o boteza pe această vrăjitoare în vârstă și să-i dau o lovitură Celui Rău...!"
Am dus-o pe femeie într-o sală mică, chiar sub altarul amenajat pentru statuia sfintei Fecioare Maria, m-am asigurat că este conștientă, l-am rugat pe unul dintre elevii mei să aprindă lumânările de la altarul Mariei, iar pe ceilalți i-am îndemnat să se roage în curte Rozariul. Vocea unei fetițe păgâne, care încă nu primise Botezul, dar se pregătea pentru aceasta, i-a răsunat puternic în urechea femeii și a recunoscut-o.
În timp ce copiii se rugau, eu continuam să vorbesc despre Dumnezeu, despre paradis, și am pomenit de Maria. La auzul numelui Maria a exclamat: "Soră, pe această Maria o cunosc bine. Nu este ea mama Fecioară?" I-am spus că da. Atunci ea a continuat: "Despre ea mi-au vorbit mereu numai de bine catolicii care veneau să cumpere medicamente. Ei cumpărau doar medicamente, nu voiau vrăji, căci spuneau că au o mamă care să le poarte de grijă. Mi-au vorbit și despre fiul ei Isus, cum a murit el pe cruce pentru toți oamenii. Ascultându-te pe tine și pe acești copii rugându-se, aș vrea și eu să o întâlnesc, să ajung în cer".
O oră i-am vorbit despre Dumnezeu, despre Botez și i-am făcut puțină catehizare. Având în vedere faptul că era deja extrem de bolnavă, am hotărât că era pregătită să primească Botezul și i-am rugat pe toți copiii să intre în sală. A primit la Botez numele de Martina. După Botez, prinzând încă ceva forță, a surâs tuturor și a cerut să fie dusă acasă. În satul ei a fost însoțită de o doamnă credincioasă care-i vorbea despre Dumnezeu și despre credință. Toate acestea s-au petrecut cu trei zile înainte de sărbătoarea Prezentarea la Templu a Mariei. În ajunul sărbătorii, în timp ce se rugau Rozariul, bătrâna o oprește pe femeia cu care se ruga și spune: "Iat-o pe mama Fecioară! Iat-o pe mama lui Dumnezeu și mama mea! A venit să mă ia! Spuneți-i sorei că-i mulțumesc!"
Când și-a dat sufletul, având mâna ridicată, ca și cum cineva ar fi prins-o de mână, a spus: "Mulțumesc, mamă, că ai venit să mă iei! Să mergem la Isus!""
În povestirea lină a acestei întâmplări nu putem să nu remarcăm munca misionară: un misionar - sora, un grup de rugăciune - copiii, harul lui Dumnezeu care lucrează prin ceea ce ne este mai drag - mama Maria.
Suntem în luna mai, luna mamei noastre. Cine nu-și amintește încă mâna caldă și duioasă a mamei care strângea mâna noastră pe când eram copii și ne însoțea pe jos la rude, prieteni, școală sau medic!? O dulce nostalgie ne cuprinde, chiar dacă nu mai suntem copii și nu ne mai ținem de mână. Însă "copilul" din noi are mereu nevoie de o mână caldă, mai ales în încercările grele ale vieții. Când strângem rozariul în mână, Maria strânge mâna noastră; iar noi spunem: "Mulțumesc, mamă...!"
Pr. Florin-Petru Sescu