El Cobre
În partea de sud a Cubei, la doar 20 de km de Santiago de Cuba, se află sanctuarul național al țării, El Cobre. Numele El Cobre (în traducere însemnând Cuprul) provine de la prima mină de cupru care, pe la anul 1600, producea minereu pentru atelierele de arme de la Havana. Sunt mai multe istorisiri care stau la baza constituirii acestui sanctuar.
Prima spune că trei pescari (doi indieni și un sclav negru), în timpul unei furtuni, au văzut plutind pe mare o statuetă a Maicii Domnului care îl purta în mâna stângă pe pruncul Isus, iar în mâna dreaptă avea o cruce de aur. Statueta avea inscripția: "Eu sunt Fecioara Carității". Se spune că statuia a fost încredințată de către comandantul spaniol Alonso de Ojeda, în anul 1510, unui șef indigen s-o păstreze, dar acesta a aruncat-o în mare.
O altă tradiție spune că același Alonso de Ojeda era odată în mare pericol pe Marea Caraibilor. Purtând cu el statueta Maicii Domnului, a promis că dacă va fi salvat din naufragiu, va construi acesteia o capelă. A debarcat pe țărmul Cubei și a construit capela de la El Cobre.
El Cobre a fost primul loc unde sclavii și-au câștigat libertatea, iar manifestul pentru eliberarea sclavilor s-a citit în sanctuar. De asemenea, în anul 1898, declarația de independență a Cubei s-a citit la picioarele Fecioarei Carității de la El Cobre.
În anul 1952, statuia a fost purtată în pelerinaj prin toate satele Cubei.
Emilio Cueto, într-o carte apărută recent, scria: "La simbolurile Cubei, drapelul, imnul și Constituția, noi am adăugat-o și pe Fecioara Carității ca o referire spirituală a identității noastre".
Se spune că nu este niciun cubanez care să nu păstreze la mare cinste statuia de la El Cobre. Primul sanctuar propriu-zis a luat ființă abia în anul 1684, iar cel actual a fost terminat în anul 1926 de către arhiepiscopul de Santiago, Valentín de Zubizarreta y Unamunzaga.
La 10 mai 1916, papa Benedict al XV-lea a declarat Fecioara Carității de la El Cobre ca patroană a Cubei, iar 20 de ani mai târziu statuia a fost încoronată în cadrul unei ceremonii somptuoase care s-a celebrat la Santiago de Cuba. La 22 decembrie 1977 a fost declarată bazilica minor.
Sfântul papă Ioan Paul al II-lea a încoronat-o din nou în cadrul vizitei în Cuba din anul 1998 și a pus în mâinile Mariei un rozariu de aur. În predica sa spunea: "Din sanctuarul său, regina și mama tuturor cubanezilor, fără a ține cont de rasă, opinie politică ori ideologie, conduce și susține, ca odinioară, pașii fiilor săi spre patria cerească și îi încurajează să susțină o societate în care să domnească mereu valorile morale autentice".
În anul 2012, papa Benedict al XVI-lea a oferit trandafirul de aur, iar papa Francisc a celebrat sfânta Liturghie în sanctuar la 22 septembrie 2015.
Bazilica este construită pe vârful colinei Cerro de la Cantera, iar din localitate se urcă pe 254 de trepte. Printre pădurile munților dimprejur contrastează frumos cu culoarea sa gălbuie și domină cu cele trei turnuri acoperite cu țiglă roșie. Interiorul este destul de simplu pentru a se evidenția mai ușor statuia așezată într-o nișă deasupra tabernacolului. Maria poartă mereu o mantie aurită brodată.
Zilnic ajung aici mii de pelerini, mai ales în lunile august și septembrie, și lasă fel de fel de ex-voto-uri (pietre prețioase, cârje, medalii) în "Capela miracolelor". Printre ei a fost și Ernest Hemingway care a donat medalia pe care a primit-o la Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1954.
Pr. Iosif Dorcu