Centenarul de la Fatima
Anul acesta la 13 mai se vor împlini o sută de ani de la prima apariție a sfintei Fecioare Maria la Fatima, în Portugalia. Programul centenarului cuprinde concerte, expoziții și spectacole și va avea ca punct culminant zilele de 12 și 13 mai, când la celebrările religioase obișnuite va participa Sfântul Părinte papa Francisc.
Programul vizitei suveranului pontif prevede un moment de reculegere în Capela Aparițiilor, binecuvântarea lumânărilor și recitarea Rozariului în aceeași capelă, o scurtă vizită la bazilica "Doamna noastră a Rozariului" și sfânta Liturghie pe esplanada sanctuarului, când vor fi canonizați copiii Francisc și Iacinta, care au primit împreună cu Lucia mesajul Fecioarei de la Fatima.
Logo-ul manifestărilor organizate cu ocazia centenarului aparițiilor mariane prezintă desenul unei inimi făcute din boabele rozariului, străjuită de o cruce, având în interior cuvintele: "Papa Francisc - Fatima 2017". Motoul călătoriei papale la cunoscutul sanctuar marian este: "Cu Maria, pelerin de speranță și de pace".
Cu ocazia centenarului de la Fatima, sanctuarul marian de la Lourdes (Franța) se va uni cu acesta în sărbătoare și va transmite prin mijloacele de comunicare toate celebrările care vor avea loc acolo.
"Când un sanctuar își celebrează jubileul, atunci toate celelalte sanctuare dedicate Mariei se bucură deoarece văd cum se realizează mesajul pe care îl poartă", se citește într-un document trimis de la sanctuarul de la Lourdes către biroul de presă al sanctuarului de la Fatima.
Sfânta Fecioară Maria a apărut la Cova da Iria (Fatima) de șase ori, în intervalul mai-octombrie 1917. Destinatarii mesajului au fost trei copilași: Lucia dos Santos (10 ani) și verișorii ei, Francisc și Iacinta Marto (9 și, respectiv, 7 ani). Maria le-a cerut copiilor să vină timp de șase luni, în ziua de 13, la aceeași oră, și să se roage Rozariul zilnic pentru obținerea păcii în lume și pentru terminarea războiului. La 13 octombrie 1917, ultima apariție, Maica Domnului s-a prezentat ca Regina Rozariului și a cerut ca în acel loc să se construiască o capelă în cinstea ei. Din dorința Mariei s-a construit mai întâi o capelă (1919-1921), iar apoi actuala bazilică (1928-1953).
În cei o sută de ani sanctuarul a fost vizitat de milioane de pelerini din Portugalia și din întreaga lume, anual numărul lor fiind de aproximativ patru milioane. Cei care au mers la Fatima și-au găsit pacea interioară și chiar vindecarea fizică. Sanctuarul a fost vizitat până acum de trei papi: Paul al VI-lea (1967), Ioan Paul al II-lea (1982, 1991, 2000) și Benedict al XVI-lea (2010).
Primul secret a fost o viziune a iadului, al doilea a fost o declarație conform căreia Primul Război Mondial se va termina și continuă să prezică un alt război, al Doilea Război Mondial dacă oamenii vor continua să-l ofenseze pe Dumnezeu și dacă Rusia nu va fi convertită. A doua jumătate a secretului solicită ca Rusia să fie consacrată inimii imaculate, iar cel de-al treilea secret era despre persecuția creștinilor din secolul al XX-lea care a culminat cu tentativa de asasinare eșuată a papei Ioan Paul al II-lea la 13 mai 1981.
Simplificat, mesajul de la Fatima este acesta: "Sunt Fecioara sfântului Rozariu! Am venit pentru ca oamenii să devină mai buni. Ei trebuie totuși să înceteze să-l mai ofenseze pe Domnul. Rugați-vă, rugați-vă mult și faceți jertfe pentru păcătoși, deoarece multe suflete se afundă în iad, căci nu-i cine să se roage și să se jertfească pentru ele".
Centenarul aparițiilor de la Fatima îi invită pe toți să asculte îndemnurile Reginei sfântului Rozariu, și prin rugăciune și fapte bune să contribuie la mântuirea sufletelor și la stabilirea păcii în lume.
Pr. Claudiu Bulai