Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Márton Áron și Anton Durcovici - episcopii care au învins comunismul

Márton Áron, născut la 28 august 1896 la Sândominic, a fost sfințit preot la 6 iulie 1924 și consacrat episcop de Alba-Iulia la 12 februarie 1939, la Cluj. La celebrarea consacrării din catedrala "Sfântul Mihail", tânărul episcop primește și felicitările vicarului general al Arhidiecezei de București și rector al Seminarului "Sfântul Duh", canonicul Anton Durcovici, mai în vârstă cu opt ani.

Aveau să se reîntâlnească, după anii grei ai războiului și cei ai instaurării regimului comunist în România, la 27 și 28 noiembrie 1947, la București, cu prilejul Conferinței Episcopilor Catolici din România care a avut loc la Palatul Nunțiaturii Apostolice. În fotografia de grup care a imortalizat acest eveniment, episcopul Márton Áron și episcopul ales pentru Dieceza de Iași și notar al conferinței, Anton Durcovici, se află așezați în rândul de sus, unul lângă altul.

În perioada februarie 1948 - aprilie 1949, cei doi episcopi se vor reîntâlni la București, atât la Palatul Arhiepiscopiei de București, cât și la Palatul Nunțiaturii cu prilejul ultimelor conferințe ale episcopilor.

În declarația dată de ep. Anton Durcovici la 19 aprilie 1950, în arestul Securității din București, acesta menționa următoarele: "Discutam la aceste conferințe mai ales când, din toamna anului 1948, am rămas noi doi singurii episcopi recunoscuți de guvern, subiectele propuse care interesau relațiile Bisericii Catolice din R.P.R. cu Ministerul Cultelor".

Episcopul Durcovici avea să menționeze de mai multe ori numele episcopului Márton Áron în declarațiile sale din timpul anchetei penale, menționa la rândul său PS Petru Gherghel în cadrul recentului simpozion din 10 decembrie, "evidențiindu-și propriul rol pe lângă cel al acestuia din urmă (Márton Áron n.n.), și al celorlalți episcopi romano-catolici și greco-catolici în cadrul lucrărilor conferințelor episcopale (...) A existat, după cum era de așteptat, o deplină convergență de idei între cei doi ierarhi în privința problemelor grave, precum atitudinea față de Constituția R.P.R., care îngrădea drepturile Bisericii Catolice, primejdia pe care o reprezenta ideologia comunistă pentru credința religioasă și mai ales proiectul de statut al Bisericii Catolice din România (...), acordarea asistenței religioase preoților și credincioșilor greco-catolici (...)".

Cei doi episcopi s-au văzut pentru ultima oară în libertate în aprilie 1949, la București. Peste câteva luni, ambii ierarhi aveau să fie arestați, într-un mod aproape identic, fiind răpiți de securiști din mașinile cu care se deplasau: episcopul Márton Áron la 21 iunie 1949, în drum spre Teiuș (scrie postulatorul cauzei de beatificare - Mons. Gergely Kovács), iar episcopul Anton Durcovici la 26 iunie 1949, în drum spre Popești-Leordeni.

Cei doi episcopi vor fi încarcerați în aceleași penitenciare de exterminare din București, Jilava și Sighetu Marmației. Episcopul Anton Durcovici a fost închis la Sighet la 18 septembrie 1951, în urma unei "decizii administrative" a Ministerului de Interne, iar episcopul Márton Áron la 20 septembrie 1951, în urma unei sentințe de condamnare politică.

Vor fi internați în celule separate, însă vor împărți împreună detenția pentru scurt timp deoarece episcopul Anton Durcovici a murit la 10 decembrie 1951.

Episcopul Márton Áron a fost eliberat la începutul anului 1955, preluând conducerea Episcopiei de Alba-Iulia la 25 martie 1955. A urmat apoi perioada arestului la domiciliu (1957-1967) și cea a libertății relative (1967-1980).

Episcopul Márton Áron s-a întors la Domnul, la 29 septembrie 1980, chiar de ziua hramului catedralei sale din Alba-Iulia.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat