Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mâncarea, băutura, tovărășiile, moravurile. Și învierea?

Fiecare sărbătoare aduce asupra noastră zeci de cuvinte: sfaturi, declarații, felicitări. Sunt mulți cei care se străduiesc să ne lumineze calea spre credința în înviere. Este învierea o realitate? Apostolul Paul este categoric: "Dacă morții nu învie, să mâncăm și să bem, căci mâine vom muri. Nu vă înșelați: Tovărășiile rele strică bunele moravuri" (1Cor 15,32b-33).

Toți cunoaștem ce înseamnă mâncare și băutură; toți avem tovarăși și tovărășii (bune și rele). Nu ne este străină nici pierderea moravurilor bune. Și toate acestea mai ales în timp de sărbătoare. De fapt, Paștele a devenit pentru unii (dintre noi!) doar ocazie de a mânca, de a bea, de a sta cu tovarășii. Iar de aici până la pierderea moravurilor bune nu e decât un pas, un asfințit de soare.

Când reducem sărbătorile la mâncare, băutură și tovarăși negăm misterul pascal. Prin comportamentul nostru fie valorificăm învierea Domnului, fie golim de sens acest eveniment istoric. Ce înseamnă Paștele pentru noi? Ce înseamnă cuvântul acesta: "După cum toți mor în Adam, tot la fel, în Cristos, toți vor fi readuși la viață" (1Cor 15,22)? Toți vor învia, noi și cei dragi ai noștri. Credem noi acestui cuvânt, acestui eveniment? Așteptăm cu nerăbdare revederea celor dragi?

Învierea nu este ceva palpabil acum, nu este ceva la îndemâna rațiunii, însă este speranță, este fundamentul vieții și credinței noastre. Fără înviere totul ar fi zadarnic. Învierea lui Cristos oferă omenirii un viitor și o speranță. Învierea este realitatea spre care mergem. Să ne pregătim cum se cuvine! Să nu reducem viața noastră doar la mâncare, băutură și tovărășii! Mai mult: să ne alegem cu grijă tovărășiile!

"Veniți-vă cu adevărat în fire și nu păcătuiți pentru că sunt unii care nu au cunoașterea lui Dumnezeu" (1Cor 15,34), sunt unii care nu cred în înviere și se bucură doar de mâncare, băutură și tovărășii. Cel Înviat ne spune: "Nu vă îngrijorați pentru viața voastră: ce veți mânca [sau ce veți bea], nici pentru trupul vostru: cu ce vă veți îmbrăca. Oare nu este viața mai mult decât hrana, iar trupul [mai mult] decât îmbrăcămintea?... Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui și toate acestea vi se vor adăuga" (Mt 6,25.33).

Temă: meditează în aceste zile despre realitatea învierii (cf. 1Cor 15).

Pr. Laurențiu DăncuțăUrmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat