Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Tereza de Calcutta va fi canonizată

Vicarul general al papei Francisc pentru Statul Cetății Vatican, cardinalul Angelo Comastri, a publicat de curând o carte despre Maica Tereza de Calcutta, intitulată "Am cunoscut o sfântă". În volumul apărut la Editura "San Paolo", prelatul povestește numeroasele sale întâlniri cu Maica Tereza și oferă cititorului o serie de scrieri și rugăciuni către aceasta. Cu ocazia lansării volumului, cardinalul Comastri a vorbit despre această experiență a sa într-un interviu pentru Radio Vatican, realizat de Alessandro Gisotti.

- Ce a însemnat întâlnirea cu Maica Tereza?

Cred că întâlnirea cu Maica Tereza de Calcutta a fost un mare dar din partea Domnului. Mărturisesc că de fiecare dată când o întâlneam în inima mea se așeza o mare seninătate. Mi se părea că experimentez prezența lui Dumnezeu în sufletul ei. Odată m-a încântat o definiție a unui jurnalist care spunea astfel: "Maica Tereza este o fereastră deschisă, iar Dumnezeu s-a înfățișat la această fereastră și a surâs lumii". Împărtășesc din plin această definiție, pentru că de fiecare dată când o întâlneam aveam senzația fizică de apropiere de Dumnezeu, de a-l simți pe Dumnezeu, care era în mod evident în sufletul ei. Când am salutat-o pentru ultima dată, la 22 mai 1997, era deja bolnavă, se vedea că avea puțină putere. Cu acea ocazie i-am mărturisit suferința mea, că mama murise de câteva zile. I-am spus: "Maică, mama m-a lăsat". Și ea, îmi amintesc și acum, îmi zise: "Mama ta este în cer. Acum îți este mai aproape decât înainte", și a continuat: "Și eu voi merge în cer. Îți voi fi mereu aproape". Pentru mine aceste cuvinte sunt de o consolare extraordinară, deoarece Maica Tereza când promitea un lucru îl făcea.

- Odată cu canonizarea toți o vom simți mai aproape. Din cer poate face mai mult decât a făcut, în mod extraordinar, pe pământ?

Nu există dubiu. Ioan Paul al II-lea spunea: "În cer, sfinții nu au nevoie de aplauze. Sfinții ne cer doar să-i urmăm". Și Maica Tereza nu obosește să ne spună: "Fiți sfinți". Îmi amintesc că atunci când se întâmpla să îmi dea câte o iconiță scria mereu: "Fii sfânt". Așadar, ne spune în continuare același lucru, pentru că singurul lucru care contează este sfințenia. Ea spunea astfel: "Singura valiză pe care o vom duce dincolo este valiza carității". Iar când mi-a spus aceste cuvinte a completat: "Cât mai ai timp, umple-o, pentru că este singura valiză pe care o vei duce cu tine".

- Ce v-a rămas în minte de pe urma numeroaselor întâlniri cu Maica Tereza?

Fiecare întâlnire era frumoasă; fiecare întâlnire era bogată din punct de vedere spiritual. Însă prima întâlnire este cea pe care mi-o amintesc în mod extraordinar. Atunci i-am spus Maicii Tereza astfel: "Mă așteptam să mă întrebați cât bine fac...". Și ea îmi răspunse: "Și tu crezi că eu aș putea face bine? Aș putea să merg la săraci dacă nu m-aș ruga? Rugându-mă, Isus îmi pune iubirea în inimă, iar eu merg să o duc săracilor pe care îi întâlnesc în calea mea. Amintește-ți bine că fără Dumnezeu suntem foarte săraci pentru a-i putea ajuta pe săraci".

- Maica Tereza a fost beatificată de sfântul Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii divine, și va fi canonizată de papa Francisc în Anul Milostivirii. Putem spune că este mărturisitoarea cea mai puternică a milostivirii lui Dumnezeu în zilele noastre?

Când un jurnalist a încercat să fotografieze ochii maicii, prezent fiind, l-am întrebat: "De ce insistați? O deranjați". Iar jurnalistul mi-a răspuns: "Doresc să îi fotografiez ochii, nu am văzut niciodată ochi atât de fericiți. Aș dori să știu secretul acestor ochi". Îmi amintesc faptul că sora care era lângă Maica Tereza i-a tradus acest lucru în engleză, iar maica i-a răspuns: "Secretul este foarte simplu. Ochii mei sunt fericiți pentru că mâinile mele șterg multe lacrimi. Faceți și dumneavoastră astfel, veți avea ochii fericiți precum ai mei".

(I. Ursuleac - A. Gisotti, Radio Vatican, 22 iunie)

* * *

Maica Tereza de Calcutta (26 august 1910 - 5 septembrie 1997) va fi declarată sfântă la 4 septembrie, după ce la 19 octombrie 2003 a fost declarată fericită de papa Ioan Paul al II-lea.

La 2 mai 1990 a vizitat pentru prima oară România; la 27 iunie 1990 a fost la Bacău; la 20 octombrie 1990 a deschis la Bacău Casa "Misionarele Carității", în care sunt îngrijiți bolnavii cu sindromul Down sau mongolism. La 2 septembrie 1992, Maica Tereza a vizitat orașele Bacău și Iași. Astăzi congregația sa este prezentă în peste 130 de țări, având peste 700 de case, cu 5.000 de surori.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat