Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Petrea Susan (Bălușești), Genovica Ivan (Dărmănești). Ana Feraru (Rotunda). Am primit scrisorile dv. Veți primi răspuns în numerele viitoare ale revistei.

- N.L. (Butea). "Vă trimit o poezie închinată celui care a fost de curând beatificat și am avut fericita ocazie să fiu printre aceia care au participat la primirea sa ca episcop de Iași. De asemenea, mai apoi, am avut o întâlnire, întreaga clasă, cu dumnealui, întâlnire care a lăsat o puternică amprentă asupra mea. Deși eram copil, m-a impresionat foarte mult claritatea cu care ne vorbea, răbdarea cu care aștepta întrebările noastre, claritatea ideilor cu care ne răspundea, dar și mai mult, modestia sa. Ne privea cu o dragoste cerească, iar zâmbetul nu-i lipsea de pe buze. O bună parte din discuțiile purtate a avut loc pe obligațiile noastre de elevi. Venea cu exemple din viața și activitatea unor tineri care s-au remarcat prin modul în care au știut să muncească, însă cea mai mare parte a constituit-o viața și activitatea sfântului Alois de Gonzaga. Deși, de atunci, au trecut mai bine de 65 de ani, imaginea sa e încă vie în memoria mea. Apoi mi-am dorit ca versurile trimise să nu participe la concursul anunțat în revista "Lumina creștinului", pentru că a da pentru a primi înapoi, chiar și un cuvânt, consider că nu poate aduce acea mulțumire sufletească pe care mi-o doresc".

Ne bucurăm împreună cu dv. pentru fericita ocazie pe care ați avut-o întâlnindu-vă cu PS Anton Durcovici. Poezia pe care ați trimis-o va fi publicată într-un număr viitor al acestei reviste.

- Gabriela Mărtișcă (Pildești). "În fiecare lună, după ce termin de citit revista Lumina creștinului pregătesc pixul și foaia pentru a vă scrie câteva rânduri, dar de fiecare dată renunț de teama că nu voi găsi cuvintele de apreciere și frumoase așa cum găsesc în această revistă. Vă mărturisesc că iubesc această revistă pentru că în ea găsesc răspuns la toate frământările și întrebările mele, fie ele spirituale sau umane. De asemenea, cu bucurie vă spun că acum în casele noastre intră și Radio Maria. Aș dori pe această cale să-i mulțumesc părintelui paroh pentru că a făcut posibil acest lucru. Doresc să-i mulțumesc și să-l felicit pe pr. Felician Tiba (chiar dacă nu-l cunosc) pentru articolele de la pagina 14. Doresc să vă mulțumesc și să vă felicit și pe dv. pentru iubirea și dăruirea cu care lucrați la această revistă".

Vă mulțumim pentru gândurile trimise. Ele reprezintă pentru noi o încurajare. Cu siguranță, rândurile scrise de dv. le vor citi și le vor aprecia și preoții pomeniți.

- Maria Iacob (Săbăoani). "Omul este prin natură îndreptat spre Dumnezeu și numai împreună cu Dumnezeu poate fi om cu adevărat; omul este o ființă verticală în totalitatea sa de trup și suflet. Fiind trup, omul este fragil, slab, capabil să săvârșească răul. Omul este suflet, adică ființă vie, plină de măreție, pentru că este imagine a lui Dumnezeu. În interiorul lui este mereu această luptă între trup și spirit. Spiritul este râvnic, dar trupul neputincios... Păcatul produce ruptura omului cu Dumnezeu, cu sine, cu aproapele, provoacă în inima omului tristețe, remușcare, neliniște, teama pentru pedeapsă... Cristos înviat se face prezent în sacramentele Bisericii, aici îl putem întâlni. Toate sacramentele au rolul și importanța lor, dar parcă în sacramentul reconcilierii întâlnim iubirea și milostivirea divină; mai mult, dobândim iertarea pentru toate căderile noastre... Iertarea primită în acest sacrament înseamnă eliberarea interioară și trecerea de la tristețe la bucurie... Cristos ne spune în evanghelie că bucuria nu este numai a fiului care s-a întors de la rătăcirile sale, dar și a Tatălui care iartă. Despre importanța sacramentului Spovezii, un medic psihiatru catolic spunea următoarele în anul 1939: "Lumea vine aici făcând coadă și plătește sume exorbitante, încercând să obțină ceea ce Biserica dă gratuit. Își spun păcatele, slăbiciunile, încearcă să-și lămurească pe deplin complexele de inferioritate, își descoperă vanitățile și prejudecățile etc. Ce fac altceva decât încercarea de a-și descărca povara? Și apoi cu ce se aleg? Cu nimic altceva decât cu o soluție științifică, foarte departe de a realiza efectul dezlegării pe care o dă duhovnicul". Psihiatria este o instituție medicală relativ recentă și, ca om cinstit, trebuie să spun că nici eu nici colegii mei nu am continua să ne ocupăm de ea dacă nu am fi convinși că facem o muncă utilă. Dar în același timp... cred că rezultate, cel puțin egale, ar putea fi obținute la sacramentul Spovezii, și mai sigure, fiindcă acolo penitentul ar putea să creadă în dezlegarea duhovnicului".

Vă mulțumim pentru această mărturie de credință în sacramentul Spovezii. Este adevărat că la psiholog pacientul se vindecă oarecum trupește, dar sufletește rămâne la fel de încărcat și nemulțumit. În Catehismul Bisericii catolice, la nr. 1468 scrie: "Toată valoarea Pocăinței constă în reașezarea noastră în harul lui Dumnezeu și în unirea noastră cu el într-o mare și intimă prietenie".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat