Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici în vacanță la Timișu de Jos

Numit în septembrie 1924 în funcția de rector al Seminarului "Sfântul Duh" din București, Mons. Anton Durcovici a instituit la scurt timp o reformă a acestei instituții școlare arhidiecezane, cel mai important aspect fiind acela că vacanțele școlare ale seminariștilor nu se mai petreceau în familie.

Este foarte probabil că, în timpul excursiei organizate de rectorul Durcovici în zona Timișu de Jos în vara anului 1925, acesta a remarcat un imobil vechi scos la vânzare (o fabrică), cu un vast teren aferent. Se pare că atunci i-a venit ideea amenajării unei case de vacanță, după modelul vilei de vară de la Castel Gandolfo de lângă Roma, acolo unde Anton Durcovici își petrecuse și el vacanțele de vară pe vremea când era alumn al Colegiului Urbanian. Problema devenise una prioritară în activitatea Seminarului bucureștean, cunoscut fiind faptul că seminariștii nu dispuneau de curte sau grădină pentru recreație și nici de loc pentru plimbare.

Terenul de la Timișu de Jos (3,5 ha) împreună cu imobilul a fost achiziționat de rectorul Durcovici în anul 1926 cu acordul arhiepiscopului Alexandru Theodor Cisar, care îl descria drept "un petic de pământ atât de frumos și îndrăgit de studenți". Acesta era flancat de un munte care atingea înălțimea de 1.800 m, acoperit cu păduri de stejar și roci, "cu izvoare de apă proaspătă și cristalină" și cu vederi panoramice deosebite. Toate acestea făceau din împrejurimile complexului școlar de la Timișu de Jos "un adevărat paradis terestru".

Cele mai multe fotografii din arhiva Arhiepiscopiei de București îl înfățișează pe Anton Durcovici la Timișu de Jos însoțit de grupuri de preoți profesori, de frați școlari (FSC) și mai ales de seminariști. În cel puțin două instantanee, acesta apare singur, de exemplu, în fotografia alăturată, datând din vara anului 1931. Rectorul este așezat pe o stâncă în ținuta sa obișnuită, în reverendă, în mâna dreaptă are un baston, iar chipul îi apare destins și odihnit, momentul fiind probabil acela al unei pauze în timpul uneia dintre drumețiile pe care obișnuia să le facă împreună cu seminariștii. Unul dintre aceștia scria că, ajuns la vârsta de 60 de ani, "părintele rector nu pregeta să urce cu noi, seminariștii, munți de circa 2.000 m, și aceasta în reverendă. Ajunși la piscul cel mai înalt, nouă ne dădea o pauză mai lungă, iar dânsul se retrăgea cam la o aruncătură de piatră, spre a-și continua Breviarul. În tren cu seminariștii, pe munți cu seminariștii, la rugăciune cu seminariștii, așa și-a petrecut părintele rector aproape jumătate din viața sa preoțească [...]". Un alt seminarist bucureștean rememora "vacanțele mari petrecute la Timișu de Jos, când [rectorul Anton Durcovici] ne antrena la programe artistice: cântece, piese teatrale, academii, probe de gimnastică, sport și, mai ales, excursii dese de o zi cu hrană rece, excursii de mai multe zile, când venea cu noi (în reverendă)".

Anul 1931 a fost unul important în biografia lui Anton Durcovici, atât din punct de vedere profesional-pastoral, cât și personal. În luna iunie 1931 se încheia cu deplin succes primul an școlar al nou-înființatei Academii Teologice "Sfântul Duh", în timp ce în aceeași vară primea de la regele Carol al II-lea, pentru meritele sale excepționale, ordinul Steaua României în grad de ofițer, cea mai înaltă decorație a Regatului României. Și tot în vacanța de vară a anului 1931, Anton Durcovici organiza la Timișu de Jos Congregația mariană a seminariștilor Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat