Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa va vizita Coreea de Sud

"Coree, ridică-te, îmbracă-te în lumină, slava Domnului strălucește asupra ta" este motoul călătoriei pe care papa Francisc o va face în Coreea de Sud, în perioada 13-18 august, cu ocazia celei de-a VI-a ediții a Zilei Tinerilor din Asia; de asemenea, papa va prezida ceremonia de beatificare a 124 de martiri coreeni, uciși "din ură față de credință" în perioada 1791-1888.

Suveranul pontif a acceptat invitația de a vizita Coreea de Sud, venită din partea președintelui Republicii și a episcopilor coreeni. "În Asia trebuie mers, căci Benedict al XVI-lea nu a avut timp să meargă în Asia și este important", spunea papa în conversația cu jurnaliștii la întoarcere de la Rio de Janeiro, după Ziua Mondială a Tinerilor.

Tinerii, evanghelizarea și pacea sunt cele trei elemente care stau la baza călătoriei apostolice a papei Francisc în Coreea de Sud.

Pontiful va pleca de la Roma miercuri, 13 august, la ora 16.00, pentru a ajunge a doua zi la Seul, în jurul orei 10.30, urmând să se întoarcă la Roma, luni, 18 august.

Evenimentul central al vizitei va fi la 15 august, la Daejeon, unde papa Francisc va prezida sfânta Liturghie cu ocazia celei de-a VI-a Zi a Tinerilor din Asia, urmând ca la 16 august, la Seul, să prezideze sub cerul liber Liturghia și ceremonia de beatificare a celor 124 de martiri coreeni. Un moment de mare semnificație pentru situația din regiune va fi și celebrarea Liturghiei pentru pace și reconciliere în catedrala catolică din Seul, în ziua de luni, 18 august.

Papa va avea mai multe întâlniri cu protagoniștii vieții politice, sociale și religioase din Coreea de Sud: cu autoritățile politice și cu episcopii catolici, la 14 august; cu responsabilii unui centru de recuperare a persoanelor cu handicap și cu persoanele consacrate și liderii apostolatului laic, la 16 august; cu reprezentanții episcopilor din Asia, la 17 august, și cu liderii celorlalte religii, la 18 august.

Cu ocazia vizitei în Coreea de Sud, papa Francisc va efectua prima sa călătorie în Asia și a treia deplasare în străinătate, după cele din Brazilia, în iulie 2013, și din Țara Sfântă, din mai anul curent.

În anul 2015, papa Francisc va efectua o nouă călătorie apostolică în Asia, în Sri Lanka, de la 13 la 15 ianuarie, sub semnul reconcilierii naționale după decenii de conflicte interetnice, și, în zilele imediat următoare, în Filipine, unde va încuraja populația lovită de recentele catastrofe naturale.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

"[Prin vizita papei în Coreea de Sud, se dorește] ca împreună cu papa să se înceapă un raport nou. Să se deschidă o mică fereastră de dialog. Mă rog ca papa, chiar dacă situația este dificilă, să indice o nouă cale, un drum de parcurs, pe care toți coreenii o așteaptă pentru a trăi împreună. (...)

Sper ca tinerii din Asia, venind aici, să poată cunoaște mărturia martirilor din Coreea și să urmeze exemplul lor și astfel să devină misionari ai unui creștinism autentic și constructori ai păcii în Asia.

(Mons. You Heung-sik Lazarus, episcop al Diecezei de Daejeon).

* * *

Coreea de Sud (Republica Coreea)
Suprafața: 100.210 km2
Populația: 50.004.441
Capitala: Seul
Religii: budistă 35%, creștină 28%, confucianistă 15%, șamanistă (credința în spirite), taoistă, Chundo Kyo
Catolici: 5.361.369 (=10,7% din populație)
Ziua națională: 15 august - Ziua independenței de Japonia (1945)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat