Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc - Un an de pontificat

Alegerea lui Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires (Argentina), în fruntea Bisericii Catolice, sub numele de papa Francisc a avut loc la 13 martie 2013, iar la 19 martie și-a inaugurat pontificatul. A trecut deja un an.

În primul discurs după alegere, papa Francisc, printre altele, i-a îndemnat pe toți să se roage pentru el. Papa a cerut și celor 12 milioane de abonați de pe Tweeter să se roage; un gest surprinzător care a devenit un semn distinctiv al pontificatului său, mesaj repetat și la aniversarea pontificatului.

Printre reacțiile la alegerea noului papă, primul pontif latino-american din istoria Bisericii, Il Messaggero a evidențiat că numele Francisc "poate anticipa multe dintre lucrurile pe care intenționează să le facă în pontificatul său", iar Le Figaro semnala că Francisc apărea drept un papă "al fraternității". Acestea au fost din plin realizate de papa Francisc. "Întâlnirea cu celălalt" este o cheie de lectură a primului an de pontificat al papei Francisc, care cere Bisericii "să iasă" pentru a ajunge la toți, mai ales la aceia de "la periferii".

Prin simplitate, prin dorința ca Biserica să fie mai austeră, prin gesturi spontane, printr-un limbaj simplu, natural și obișnuit, dar și prin textele pline de învățături bogate în conținut - de exemplu Lumen fidei și Evangelii gaudium - papa Francisc i-a cucerit și i-a fascinat repede pe credincioși. Aceste cuvinte i-a provocat pe mulți credincioși să se întoarcă la Biserică și la primirea sacramentelor, mai ales Spovada și Împărtășania. El a fost numit "omul anului" de mai multe publicații, dar, în ciuda atenției primite, papa Francisc și-a păstrat modestia.

Stilul său personal auster a captat atenția lumii, de la îmbrăcăminte la mașina sa. A continuat să-și folosească pantofii săi negri și crucea pectorală din argint folosite și înaintea Conclavului. Papa are un loc special în inima sa pentru cei bolnavi. Înainte de celebrarea primei sale Liturghii a pontificatului său, a oprit papamobilul și a îmbrățișat un bolnav. A fost un moment mișcător și acel gest a fost repetat de nenumărate ori.

Situația dificilă a refugiaților și imigranților este o preocupare majoră a papei Francisc, prima sa călătorie fiind pe insula Lampedusa, unde mii de imigranți au murit în căutarea unei vieți mai bune.

Susținerea păcii a fost un alt punct important din agenda papei, pentru efortul său în această direcție, fiind nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace. În situația zbuciumată din Siria și, mai recent, din Ucraina, papa a îndemnat la rugăciune pentru pace.

Programul papei este mereu plin. Are vizite în cursul dimineții și după-amiaza; este mereu gata de muncă. Imaginea papei Francisc ducându-și propria servietă, la urcarea în avionul care l-a dus în Brazilia, a subliniat stilul său.

Imaginea celor doi papi care se roagă împreună a făcut înconjurul lumii. Papa Francisc l-a vizitat pe papa Benedict al XVI-lea de cel puțin patru ori, arătând importanța și legătura cu predecesorul său, descriindu-l ca fiind "un bunic înțelept" pe care poate să-l consulte.

Deși își desfășoară pontificatul în timpuri tulburi pentru Biserică, papa trăiește cu o mare seninătate, care vine din relația sa cu Dumnezeu; a spus chiar el că doarme bine, mănâncă fără probleme și că are o mare pace interioară care îl face să se simtă bine și îi permite să abordeze toate greutățile cu mare simplitate și imediat.

Așa cum dorește papa, la începutul celui de-al doilea an al pontificatului său, ne rugăm pentru el; îl rugăm pe Domnul Cristos să-l susțină pe vicarul său, urmașul lui Petru, ca să conducă Biserica sa cât mai bine prin valurile tulburi ale acestei lumi.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat