Învierea lui Isus, tăria martirilor
Ecaterina era o tânără foarte inteligentă și frumoasă, dintr-o familie renumită, în Alexandria Egiptului, în secolul al treilea. A ajuns să cunoască temeinic religia creștină pe care a apreciat-o ca vrednică de crezare, însușindu-și-o, în pofida riscului la care se expunea, deoarece creștinismul era interzis de către autoritatea romană. Chemată în fața prefectului păgân al orașului, își mărturisește cu tot curajul credința creștină, spre uimirea prefectului: "Cum, Ecaterino, tu, tânără deșteaptă, frumoasă și bogată, te închini unui răstignit între doi tâlhari?" "De unde știi tu, prefectule, despre acest răstignit?" "Din cărțile creștinilor tăi rătăciți". "Cât ești de redus la minte, prefectule! Întoarce pagina și vezi că acest răstignit a înviat a treia zi, s-a ridicat la cer și șade la dreapta lui Dumnezeu, Tatăl atotputernicul, de unde va veni să judece pe cei vii și pe cei morți! Iată de ce sunt și vreau să rămân creștină până la capăt!" Felicitări, martiră exemplară!
Asemenea Ecaterinei, numeroși creștini de pretutindeni, în cele două milenii de la slăvita înviere a Domnului, și-au mărturisit credința în Isus, cu toată tăria, cu prețul vieții. Mulți ne-au fost contemporani.
În nesfârșita sa înțelepciune și îndurare, Dumnezeu a ridicat și în dieceza noastră un martir de seamă, pe episcopul Anton Durcovici. Este un dar neasemuit de mare, onoare și totodată obligație pentru fiecare dintre noi, creștini deciși a-l urma pe Isus cel înviat, a-I împlini cuvântul, purtându-ne crucea în martiriul smerit al vieții de toate zilele.
Ridicat la cinstea altarelor prin apropiata beatificare, episcopul nostru martir Anton ne va mijloci cu siguranță curajul de trebuință în ucenicia creștină, fidelă, care ne va conduce la bucuria cea mare de a fi împreună cu el în fericirea fără de sfârșit.
P.A.D.