- În apararea sanatatii - |
Petrecerile și abstinența la alcool
Ocaziile pentru a bea sunt nenumărate. Se bea de bucurie, se bea de supărare, se bea de plictiseală sau pentru puțină relaxare după o zi istovitoare. Și vine un moment în care consumatorii se întreabă: Dar oare de ce mai beau?
Și cei aflați la început de drum, dar și cei cu vechime în abstinență, menționează petrecerile (nunți, cumetrii, zile de naștere sau chiar întâlnirile duminicale cu prietenii) drept provocări, pentru că acestea sunt deseori "stropite" din belșug cu alcool, pentru că este imposibil să nu fie prezent în acel moment cineva care să insiste, stând, cu o sticlă de vin sau un pahar cu țuică în mână, și îndemnând la degustare, pentru că există riscul recăderii luând o înghițitură dintr-o băutură alcoolică și apoi să se continue consumul!
Una dintre regulile principale ale programului ACAR este abstinența totală la alcool. Cei care acceptă intrarea în program își asumă și această regulă, însă tot ei doresc să afle ce vor putea face în viitor: Să participe la petreceri? Să intre în contact cu alți consumatori?
Unul dintre beneficiarii noștri, aflat la început de drum, a demonstrat, în timpul sărbătorilor de Crăciun, care tocmai s-au încheiat, că se poate petrece și fără alcool!
"Eu, având probleme cu alcoolul, am fost de acord să vin din Spitalul de Psihiatrie la ACAR - Centrul de Recuperare Post-Cură cu ideea de a mă recupera fizic și psihic. Apropiindu-se Crăciunul, s-a decis ca momentele de sărbătoare să le petrecem alături de familie, rude și prieteni, urmând să revenim pentru a termina ce am început. O dată ajuns acasă, am luat contact cu familia, cu alte rude, prieteni și vecini. Eu, având o perioadă scurtă de abstinență (aproape 30 de zile), trebuia să fiu foarte atent la tot ce se întâmpla în jurul meu. Trebuia să nu beau! Le-am explicat că nu pot servi cu ei din cauza anumitor probleme de sănătate, dar ei au insistat, m-au întrebat de ce nu servesc, ce mă supără, să iau doar un pic. Dar eu am refuzat frumos și am spus că nu se poate. A doua zi a trebuit să tăiem porcul. Pentru că așa se face în fiecare an, am chemat mai mulți oameni, rude și vecini pentru a mă ajuta. S-a ajuns și la momentul numit «pomana porcului», oamenii care au participat fiind cinstiți cu un pahar de vin sau țuică și cu o friptură. Fiind gazdă, eu a trebuit să îi servesc. Ocazia a adus cu sine o nouă serie de întrebări: «Dar de ce nu bei?», «Dar ce e cu tine?», «Dar gustă măcar un pic?». Cu toată insistența lor am reușit să rămân indiferent, să nu las ca acele momente să mă influențeze, pentru că eu mă cunosc foarte bine, știu ce pot și ce vreau. Hotărârea pe care am luat-o este foarte fermă, pentru că am voință și nu cred că cineva dintre rude, prieteni sau alte persoane m-ar determina să consum din nou alcool. În final a trecut Crăciunul și Revelionul tot cu musafiri, cu obiceiuri, cu momente de bucurie petrecute foarte frumos, alături de cei dragi, cu mine abstinent și hotărât să nu mă mai înclin în fața unui pahar cu băutură".
Asistent social Ramona Ciobanu, coordonator Centru de Recuperare ACAR
* * *
Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare
Iași, tel.+fax: 0232-228204; www.alcoologia.ro
e-mail: acar_2004ro@yahoo.com; acar@alcoologia.ro