Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Dacă educi o mamă, educi o națiune

La ultima sa vizită în România, fiind aproape luna martie, părintele Isidor Mîrț, misionar în Kenya, a răspuns la câteva întrebări cu privire la rolul și condiția femeii în Africa.

- Părinte, vă desfășurați activitatea în Kenya. Ce ne puteți spune despre rolul mamei și al femeii în societatea africană?

În general, femeile își iau în serios rolul de mamă, sunt mereu în apropierea casei și au grijă de toate: construiesc și pregătesc cortul familiei, au grijă de copii, pregătesc mâncarea, aduc lemne și apă. Odată cu primirea evangheliei, le-a fost recunoscut și dreptul la egalitate cu bărbatul. Potrivit tradiției tribale, femeile nu sunt egale cu bărbații și sunt private de dreptul de a decide. Biserica se străduiește să cultive respectul și valoarea femeii în societate. În grupurile de cateheți și în comitetul bisericesc sunt femei care au aceeași putere de decizie ca bărbații.

- Femeile lucrează mult, însă nu pot lua decizii. Există vreo nemulțumire în această privință?

La început eram nemulțumit, dar apoi, înțelegând cultura, am văzut că ele sunt pregătite încă din copilărie de către părinți și nu există nici o nemulțumire. Chiar mă miram deseori, când mergeam pe jos ca să predic în diferite sate, fără mașină și cu tot bagajul după mine, și fetele îmi cereau să ducă ele geanta. Eu refuzam, dar insistau până le ofeream geanta. Spuneau că așa au fost învățate acasă, să ajute.

- Să vorbim de educație. Cum se implică o mamă în îngrijirea și educația copiilor?

Există și un proverb african care spune: "Dacă ai educat o mamă, ai educat o națiune". În general, mamele din Africa țin mult la copii și se implică în educație, deoarece tații sunt păstori. Mamele care au mers la școală, își îndeplinesc frumos rolul lor, celelalte însă se descurcă mai greu, oferind sprijin și atenție în limita cunoștințelor.

- Părintele Tablino, primul misionar din deșertul Chalbi a avut voie să predice doar femeilor și copiilor. Femeile au primit vestea, s-au implicat să o transmită copiilor?

E adevărat, mamele au mare grijă să transmită copiilor darul credinței: îi învață semnul sfintei cruci, rugăciunile și multe alte lucruri. Se vede bine care mamă a fost pe lângă biserică și a primit deja primele noțiuni ale credinței. Ele sunt cele mai prezente la rugăciunea de seară împreună cu copiii.

- Ne puteți relata experiența unei mame care s-a implicat în convertirea altora?

În satul Guffu, lângă Etiopia, o bunicuță s-a implicat mult în a convinge mamele și copiii să se pregătească pentru Botez. La o lună după, a trebuit să mă întorc să celebrez sfânta Liturghie - mergem rar deoarece avem 54 de sate, unele la 5 ore de mers cu mașina - când am ajuns, bunicuța m-a întrebat: "Părinte, ni l-ați adus pe Isus?" Nu știam ce să răspund, dar am reluat: "Da, bunică, l-am adus pe Isus, o să celebrăm sfânta Liturghie!" M-am bucurat că după oboseala și greutatea drumului cineva m-a întrebat un lucru atât de important. Nu am să o uit niciodată, numele ei creștin este Maria, iar numele de trib era Bokao. Un alt exemplu este mama Ducato. În timpul Adventului, a predicat și s-a străduit foarte mult să-i îndemne pe copii să participe, să învețe și să se roage împreună. Mă impresionează încă apropierea de mentalitatea românească în privința dragostei mamei față de copil.

- În final, ce transmiteți tuturor mamelor, care au născut sau trebuie să nască, ori au adoptat la distanță, spiritual, pe cineva?

Să-și iubească mult copiii, să-i îngrijească, pentru că au nevoie de o bază spirituală pe care să-și construiască viața. O bază religioasă oferită de mama nu va fi uitată niciodată. Mereu îmi amintesc ce m-a învățat mama: rugăciunea, modestia și respectul față de aproapele. Le doresc să fie ca niște îngerași pentru copiii lor de acasă sau de departe.

Pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat