Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Calea fericirilor evanghelice. Barca ușoară a vieții

Începem cu acest articol să aprofundăm mesajul fiecărei fericiri evanghelice proclamate de Cristos, oprindu-ne asupra celei dintâi: "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3). În înțelegerea acestei fericiri ne ajută papa Francisc care în Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului de anul acesta se adresează tinerilor pentru a le explica valoarea acestei fericiri.

Este greu să se vorbească despre sărăcie mai ales în aceste timpuri de criză economică sau să se vorbească despre acest lucru tinerilor care, oricum, nu posedă prea multe bunuri materiale. Dacă sărăcia a fost proclamată de Cristos ca fiind o fericire, înseamnă că ea are o valoare profundă care trebuie să fie descoperită, înțeleasă și trăită, trecând dincolo de ușurința unei interpretări. Papa Francisc scoate în evidență, înainte de toate, că însuși Cristos s-a făcut sărac atunci când, deși fiind Dumnezeu, a ales să se întrupeze, despuindu-se astfel de gloria sa. În Sfânta Scriptură termenul de "sărac" nu se referă doar la condiția materială, ci face referință la o atitudine de umilință, de conștiință a propriilor limite, astfel încât omul este un "cerșetor" de Dumnezeu, singura lui bogăție adevărată. Conștient fiind că tinerii au nevoie de îndemnuri clare, papa Francisc propune acestora trei modalități prin care să trăiască sărăcia în mod concret. Prima este libertatea față de lucruri. Acest aspect presupune un stil de viață care să se bazeze pe sobrietate, renunțarea la lucrurile inutile, atenția de a nu fi seduși de mania consumului și a dorinței nestăvilite de a avea. Atenția față de săraci ajută la construirea unei culturi a solidarității. Un adevărat ucenic al lui Cristos nu poate rămâne indiferent în fața atâtor forme de sărăcie materială și spirituală. Astfel, săracii sunt pentru noi o ocazie permanentă de a-l întâlni pe Cristos. De ceea, putem să învățăm de la săraci, căci ei ne amintesc că valoarea unei persoane nu constă în lucrurile sau bogățiile pe care le are.

Fiecare persoană care trăiește fericirile face să se răspândească împărăția lui Dumnezeu. Papa Francisc mărturisește: "Bucuriile cele mai frumoase și spontane pe care le-am văzut în decursul vieții mele sunt acelea ale persoanelor sărace care au puțin de ce să se agațe. Evanghelizarea, în timpul nostru, va fi posibilă numai prin contagiul de bucurie".

Scriitorul englez Jerome K. Jerome, în urma unei călătorii cu barca pe Tamisa în sensul contrar curentului apei, spunea: "Câtă lume, în călătoria de-a lungul fluviului vieții, încarcă propria barcă, chiar până la a o face să se scufunde, cu o infinitate de mărunțișuri, pe care le consideră necesare pentru ca această călătorie să fie plăcută, dar care, în realitate, sunt inutile și fără importanță. Mai degrabă, de ce să nu facem în așa fel încât barca vieții noastre să fie ușoară, încărcată numai cu lucrurile de care avem nevoie cu adevărat: o căsuță primitoare, plăceri simple, unul sau doi prieteni demni de acest nume, cineva pe care să îl iubești și cineva care să te iubească, o pisică, un câine, o pipă sau două, necesarul pentru a mânca și pentru a te acoperi? Am descoperi că în acest fel va fi mult mai ușor să împingem barca. Am avea timp pentru a gândi, pentru a lucra și chiar pentru a bea ceva întinși la soare".

Sărăcia evanghelică nu este un atac la bogățiile materiale câștigate cinstit, cu sudoarea frunții, ci un îndemn de a nu ne baza pe siguranțele materiale, de a avea inima deschisă spre necesitățile aproapelui și de a-l considera pe Dumnezeu cea mai mare bogăție. În felul acesta viața este mult mai liniștită!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat