Pastorația migranților și refugiaților
Consiliul Conferințelor Episcopale Europene a organizat, la Valletta (Malta), în perioada 2-4 decembrie 2013, o întâlnire pentru lucrătorii în domeniul migranților și a refugiaților. Întâlnirea a avut titlul "Pastorația migranților și refugiaților: între integrare și includere".
Provocările și perspectivele pastorației migranților și a refugiaților, cooperarea dintre conferințele episcopale, schimbul de experiențe și dificultățile cu care se confruntă directorii naționali, politicile privind migrația și problema integrării imigranților au fost principalele subiecte de discuție la această întâlnire. Au fost participanți din conferințele episcopilor din Marea Britanie, Austria, Belgia, Croația, Franța, Germania, Elveția, Irlanda, Islanda, Spania, Italia, Lituania, Portugalia, Luxemburg, Moldova, România, Turcia, Ucraina și, desigur, Malta. Reprezentantul Conferinței Episcopilor din România a fost pr. Iosif Dorcu, responsabil al Oficiului pentru Migranți în Dieceza de Iași.
A fost aleasă Malta ca loc al desfășurării întâlnirii, deoarece această insulă se confruntă cu cel mai mare număr de refugiați, mai ales din Africa (Somalia, Eritreea, Nigeria).
Întâlnirea s-a bucurat de participarea a numeroși experți și protagoniști din pastorația migranților și itineranților, inclusiv din conducerea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților: card. Antonio Maria Veglio, președinte, și Mons. Gabriele Ferdinando Bentoglio, subsecretar. În timpul întâlnirii au fost diferite intervenții, care, în esență, s-au axat pe trei idei principale: migrațiile sunt un semn al timpurilor și pentru Europa nu sunt nicidecum o povară, ci o binefacere; trebuie schimbată mentalitatea țărilor primitoare, pentru a acorda ajutor celor care emigrează; trebuie propus ca legislațiile să nu dezavantajeze imigranții.
Următoarea întâlnire de acest gen va avea loc în Lituania.
* * *
"Dorim să repetăm că pastorația migranților nu este auxiliară, ci, mai degrabă, o prioritate pentru Biserică și are influență asupra întregii vieți sociale. De fapt, contribuția Bisericii, care conduce la coeziune socială și la integrarea armonioasă a străinilor, este enormă și trebuie apreciată. Biserica este angajată în redescoperirea ospitalității, în lumina credinței în Isus Cristos".
(Mons. Duarte da Cunha, secretar general al CCEE)
pr. Adrian Blăjuță