Papa Francisc: De ce să ne spovedim?
Comunitatea creștină este locul în care se face prezent Duhul, care reînnoiește inimile în iubirea lui Dumnezeu și face din toți frații un singur lucru, în Cristos Isus. Iată deci pentru ce nu este suficient a-I cere iertare Domnului în propria minte și în propria inimă, dar este necesar să mărturisim cu umilință și cu încredere propriile păcate slujitorului Bisericii. În celebrarea acestui sacrament, preotul nu-l reprezintă numai pe Dumnezeu, ci toată comunitatea, care se recunoaște în fragilitatea fiecărui membru al său, care ascultă emoționată căința sa, care se reconciliază cu el, care-l încurajează și-l însoțește pe drumul de convertire și de maturizare umană și creștină.
Unul poate să spună: eu mă spovedesc numai lui Dumnezeu. Da, tu poți să-I spui lui Dumnezeu "iartă-mă" și să spui păcatele tale, însă păcatele noastre sunt și împotriva fraților, împotriva Bisericii. Pentru aceasta este necesar să se ceară iertare Bisericii, fraților, în persoana preotului.
"Dar părinte, îmi este rușine.". Și rușinea este bună, este sănătos a avea un pic de rușine, pentru că rușinarea este salutară. Atunci când unei persoane nu-I este rușine, în țara mea spunem că este un "nerușinat": un "sin verguenza". Dar și rușinea face bine, pentru că ne face mai umili, iar preotul primește cu iubire și cu duioșie această mărturisire și în numele lui Dumnezeu iartă.
Și din punct de vedere uman, pentru descărcarea inimii, este bine de vorbit cu fratele și de spus preotului aceste lucruri, care sunt atât de grele în inima mea. Și unul simte că se descarcă în fața lui Dumnezeu, a Bisericii, a fratelui. Să nu ne fie frică de Spovadă! Unul, când stă la rând pentru a se spovedi, simte toate aceste lucruri, chiar și rușinea, dar apoi când se termină Spovada iese liber, mare, frumos, iertat, alb, fericit. Aceasta este frumusețea Spovezii!
Eu aș vrea să vă întreb - dar să nu spuneți cu glas tare, fiecare să-și răspundă în inima sa: când te-ai spovedit ultima dată? Fiecare să se gândească. Sunt două zile, două săptămâni, doi ani, douăzeci de ani, patruzeci de ani? Fiecare să calculeze, dar fiecare să-și spună: când m-am spovedit ultima dată? Și dacă a trecut mult timp, nu mai pierde nici o zi, du-te, căci preotul va fi bun. Isus este acolo și Isus este mai bun decât preoții, Isus te primește, te primește cu atâta iubire. Fii curajos și mergi la Spovadă!
Dragi prieteni, a celebra sacramentul Reconcilierii înseamnă a fi cuprinși într-o îmbrățișare călduroasă: este îmbrățișarea milostivirii infinite a Tatălui. Ne amintim de acea frumoasă, frumoasă parabolă a fiului care a plecat de acasă cu banii de pe moștenire; a irosit toți banii și apoi, când nu mai avea nimic, a decis să se întoarcă acasă, nu ca fiu, ci ca servitor. Multă vină avea în inima sa și multă rușine. Surpriza a fost că atunci când a început să vorbească, să ceară iertare, tatăl nu l-a lăsat să vorbească, l-a îmbrățișat, l-a sărutat și a făcut sărbătoare. Dar eu vă spun: de fiecare dată când ne spovedim, Dumnezeu ne îmbrățișează, Dumnezeu face sărbătoare! Să mergem înainte pe acest drum. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
(Din cateheza de la audiența generală de miercuri, 19 februarie)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu