Mesajul pentru Postul Mare
În primul său mesaj pentru Postul Mare, semnat la 26 decembrie 2013, cu tema "S-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa" (cf. 2Cor 8,9), papa Francisc s-a îndreptat spre sărăcia lui Cristos în a deveni om și sărăcia creștinului. Ideea de "sărăcie", după cum se știe, este foarte îndrăgită de papa Francisc, care, de la începutul pontificatului său, a voit să evidențieze această dimensiune a vieții creștinului, scoțând în evidență o viziune integrală a sărăciei.
"Sărăcia lui Cristos este cea mai mare bogăție", explică papa, menționând că "Isus este bogat în încrederea sa nemărginită în Dumnezeu Tatăl, în încredințarea în orice moment lui, căutând mereu și numai voința și gloria sa".
Mesajul face o distincție importantă între "sărăcie" și "mizerie". Nu sărăcia, care este o atitudine evanghelică, ci mizeria trebuie combătută.
Reamintind cuvintele autorului Leon Bloy, care spunea că "singura tristețe adevărată este aceea de a nu fi sfinți", papa subliniază că "există o singură mizerie adevărată: aceea de a nu trăi ca fii ai lui Dumnezeu și ca frați ai lui Cristos", negând astfel legătura sa existențială cu un Tată care-I dă viața.
Sfântul Părinte enumeră trei tipuri de mizerie: mizeria materială, mizeria morală și mizeria spirituală. Prima "îi atinge pe cei care trăiesc într-o condiție nedemnă de persoana umană. În fața acestei mizerii, Biserica oferă slujirea sa, diakonia, pentru a merge în întâmpinarea nevoilor și a vindeca aceste răni care desfigurează fața omenirii".
Mizeria morală "constă în a deveni sclavi ai viciului și ai păcatului", care privează demnitatea persoanei.
Această "formă de mizerie, care este și motiv de ruinare economică, se leagă mereu cu mizeria spirituală, care ne lovește atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu și refuzăm iubirea sa". "Evanghelia, scrie papa, este adevăratul antidot împotriva mizeriei spirituale".
Spre final, papa Francisc invită la o despuiere de lumesc, subliniind că, deși "sărăcia doare", "Postul Mare este un timp potrivit pentru despuiere; și ne va face bine să ne întrebăm de care lucruri putem să ne privăm cu scopul de a ajuta și a îmbogăți pe alții cu sărăcia noastră".
La final, papa îl roagă pe Duhul Sfânt "să susțină aceste propuneri ale noastre și să întărească în noi atenția și responsabilitatea față de mizeria umană, pentru a deveni milostivi și făcători de milostivire".
Pr. Adrian Blăjuță