Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Adrenalină pentru viața de credință

Nu există persoană pe fața pământului, în orice timp și în orice loc, care să nu caute fericirea! S-au scris tratate întregi pe această temă și se găsesc nenumărate "rețete" pentru a o dobândi. Toți doresc să fie fericiți, toți ar face orice pentru a găsi formula magică ce poate să transforme întreaga viață într-o fericire fără margini și fără de sfârșit. Pe cât de mare este dorința pe atât de amară este, de multe ori, și dezamăgirea... Fericirea pare să fie la doi pași distanță și când vrei să o prinzi îți scapă ca prin minune. Este ca jocul copiilor cu baloanele de săpun pe care le înalță spre soare. La lumina acestuia par ca adevărate perle prețioase care strălucesc minunat. Copiii aleargă extaziați după acestea, dar când le ajung și le prind rămân doar cu câteva picături lipicioase. Oare aceasta să fie soarta omului? Oare aspirația sa spre fericire să nu poată fi răsplătită? Oare să fie totul doar un miraj? Cei care au viziuni destul de sumbre asupra vieții consideră că fericirea nu este altceva decât practica zilnică a resemnării; adresa fericirii nu va putea fi găsită niciodată deoarece își schimbă mereu domiciliul. Alții văd ceva malefic în originea ei, precum Gustave Flaubert: "Fericirea este un mit inventat de diavol pentru a ne face să disperăm". Într-o viziune mai materialistă fericirea poate fi atinsă dacă se posedă ceea ce se dorește: "Fericirea modernă: să privești vitrinele și să cumperi tot ceea ce îți permiți, în numerar sau în rate", spunea Erich Fromm. Alții consideră că, de fapt, noi nu suntem pregătiți să întâmpinăm fericirea care vine să ne viziteze. "Când fericirea ne vine în întâmpinare nu este niciodată înveșmântată așa cum ne gândeam. Deseori trece pe lângă noi tăcută, iar noi nu știm să o recunoaștem", spunea Romano Battaglia. Mulți oameni au spus multe despre fericire; unii au fost fericiți, alții nu; alții "predică" fericirea dată de bani, succes sau putere și se vede pe fața lor că sunt departe de a fi fericiți, în timp ce unii cred despre aceste "vedete" că sunt automat și în posesia rețetei fericirii.

Răspunsul lui Cristos la problema fericirii este paradoxal pentru logica umană! Îi proclamă fericiți pe cei săraci, pe cei care plâng, pe cei blânzi, pe cei cărora le este foame și sete de dreptate, pe cei milostivi, pe cei curați cu inima, pe făcătorii de pace și pe cei persecutați din cauza sa. Fericirile proclamate de Cristos cuprind în sine toată puterea învățăturii sale, sunt o sinteză a întregii evanghelii și încununează poruncile lui Moise. Cristos nu doar proclamă aceste fericiri, ci le trăiește: el este sărac, blând, milostiv, drept, curat cu inima, aducător de pace, slujitorul persecutat... El este "prototipul" omului nou care nu se lasă amorțit de substanțele banalității și mediocrității, ci preferă adrenalina trăirilor intense ale celui care nu face din fericire o destinație, ci un mod de viață.

Știu că propunerea trăirii fericirilor poate să sune anost, dar găsește în Cristos confirmarea că o viață trăită după logica lor pregătește fericirea comuniunii totale și definitive cu Dumnezeu în veșnicie! Așadar: vrei să fii fericit? Atunci fii sărac, blând, milostiv, drept, curat cu inima, aducător de pace... În următoarele articole vom căuta, pe rând, să înțelegem ce înseamnă fiecare fericire în parte pentru a reuși să o trăim și, astfel, să se îndeplinească în viața noastră și promisiunea pe care Cristos o leagă de fiecare fericire.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat